Расселл не одинокий: п'ять випадків дискваліфікації переможця Гран-прі Формули-1

ISPORT розповідає про незвичайні моменти, які назавжди потрапили в історію "королівських гонок".
8 серпня, 10:00
Джордж Расселл / Getty Images
Джордж Расселл / Getty Images

Нещодавній Гран-прі Бельгії завершився досить-таки неординарною подією.

Переможець заїзду Джордж Расселл був дискваліфікований, у нього відібрали перемогу і всі очки, які він заробив.

Після фінішу виявилося, що болід пілота Мерседес важив на 1,5 кг менше мінімально допустимого значення, встановленого на позначці 798 кг.

Але це була не унікальна подія, коли переможець перегонів був дискваліфікований. Як виявилося, до цього було всього п'ять подібних і всі вони на рахунку заслужених чемпіонів. Тож Расселл потрапив до поважної компанії.

Випадок №1: Джеймс Гант на Гран-прі Великої Британії-1976

Причина дискваліфікації: не вдалося пройти повне коло після того, як гонка була зупинена червоним прапором.

Так, прецедент ще одного британця вийшов воістину унікальним. Гран-прі Великої Британії 1976 року був досить хаотичним - якби таке трапилося в наш час, керівництво Формули-1 потрапило б під шквал критики.

У першому повороті сталася велика аварія за участю Ганта, що призвело до зупинки заїзду червоними прапорами. Джеймс на пошкодженому боліді зрізав шлях до боксів і, по суті, не зміг проїхати повне коло.

Оскільки в момент, коли перегони були зупинені, пілота не було на трасі, судді спочатку вирішили, що йому не дозволять вийти на рестарт. Однак їм довелося змінити своє рішення через розгніваний британський натовп фанатів - це фактично змусило стюардів піти проти регламенту.

Гант сів у запасну машину (так, таке раніше було дозволено) і в підсумку виграв домашній Гран-прі. Однак три команди, а саме Феррарі, Тіррелл і Фіттіпальді, одразу ж висловили протест.

Джеймс Гант
Джеймс Гант / Джерело: Getty Images

Після двох місяців розглядів було ухвалено рішення дискваліфікувати Ханта. Перемога ж перейшла його супернику по чемпіонату Нікі Лауді, який виступав за Скудерію.

Примітно, що того ж року Джеймс Гант був дискваліфікований ще один раз. Він втратив свою перемогу на Гран-прі Іспанії після того, як судді визнали його МакЛарен "занадто широким".

Але британська команда змогла переконати суддів, що додаткова ширина була результатом розширення гарячих шин. Дискваліфікація була скасована, а перемога повернулася її володарю.

Випадок №2: Нельсон Піке на Гран-прі Бразилії-1982

Причина дискваліфікації: болід важив менше мінімально допустимого значення.

Кумедно, що другий випадок стався з чемпіоном на його домашньому Гран-прі. Але що більш дивно, дискваліфікований був не тільки переможець, а й гонщик, який фінішував другим.

Та гонка в Ріо-де-Жанейро запам'яталася дивовижною спекою, що призвела до сходу напарника Піке по команді Бребем Ріккардо Патрезе через теплове виснаження.

Нельсон виграв домашню гонку, але умови були настільки жахливими, що бразилець знепритомнів прямо на подіумі. А потім він був дискваліфікований.

Болід Піке, як і у випадку з Расселлом, важив менше мінімально допустимого значення - все через "бак із баластною водою".

Нельсон Піке
Нельсон Піке / Джерело: Getty Images

Передбачувана ціль цього бака полягала в охолодженні гальм, але команди часто заправляли порожній бак після перегонів, щоб досягти мінімальної ваги, а отже, пройти перевірку після фінішу.

Судді це помітили і позбавили Піке перемоги. З цієї ж причини своє друге місце і потенційну перемогу втратив Кеке Росберг, батько чемпіона світу 2016 року Ніко Росберга.

Апеляційний трибунал ФІА підтримав дискваліфікацію, а ці баки з баластною водою були заборонені. Однак це сталося вже після того, як постраждалі команди (Бребем Піке та Вільямс Росберга) розпочали війну FISA (підкомітет ФІА) та FOCA (Асоціацією конструкторів Формули-1), бойкотувавши Гран-прі Сан-Марино.

Випадок №3: Ален Прост на Гран-прі Сан-Марино-1985

Причина дискваліфікації: болід важив менше мінімально допустимого значення.

На останніх п'яти колах Гран-прі Сан-Марино 1985 року в Імолі лідерство переходило між трьома гонщиками. Але в підсумку перемога дісталася жодному з них.

Найбільше не пощастило Алену Просту - француз, по суті, став "прикладом" для випадку Джорджа Расселла.

Після фінішу під час зважування було встановлено, що машина француза не змогла потрапити в рамки допустимих значень, виявившись на 2 кг легшою.

Пізніше інженер Проста Тім Райт розповів, що МакЛарен спеціально спроектував болід максимально легким. 

Ален Прост
Ален Прост / Джерело: Getty Images

Однак британський колектив під час проектування не врахував два аспекти - додатковий знос шин і витрату рідини. Райт назвав це простим прорахунком.

Так, Прост був дискваліфікований, а перемога дісталася Еліо де Анжелісу з Лотус-Рено. Але це все одно не завадило Алену завоювати свій перший титул чемпіона світу за підсумками сезону. МакЛарен у свою чергу втретє у своїй історії виграв Кубок конструкторів.

Випадок №4: Айртон Сенна на Гран-прі Японії-1989

Причина дискваліфікації: повернення на трасу нелегальним способом (маршали підштовхнули болід).

Гран-прі Японії 1989 року став одним із найсуперечливіших за понад сімдесятирічну історію Формули-1. І інцидент, який передував дискваліфікації, відомий усім фанатам.

Того сезону за титул чемпіона боролися два пілоти МакЛарен, Айртон Сенна та Ален Прост. Для того, щоб стати чемпіоном, бразильцю потрібно було перемагати у двох останніх гонках, що відбувалися в Японії та Австралії.

На 46-му колі на фінальній шикані траси, коли напарники по команді вели боротьбу за перемогу, між ними сталося зіткнення. 

Обидві машини зупинилися на трасі та заглухли. Але, в той час як Ален покинув кокпіт, Айртон зумів продовжити перегони за допомогою маршалів, які на прохання бразильця штовхали його болід, щоб той перезапустив двигун.

Сенна повернувся в бокси, отримав нове переднє антикрило і потім вирвав перемогу в Алессандро Нанніні. 

Але практично одразу ж переможця дискваліфікували: спочатку за те, що він пропустив шикану після зіткнення з Простом, а потім за те, що він отримав сторонню допомогу, щоб перезапустити свою машину.

МакЛарен спробував оскаржити рішення, але марно. При цьому Сенна був дискваліфікований на шість місяців умовно, отримав штраф у розмірі 100 тисяч доларів, а FISA назвала його "небезпечним гонщиком".

Після інциденту було багато суперечок про те, чи навмисно Прост зіткнувся з Сенною, чи був Сенна надто амбітний у своєму обгоні, або ж зіткнення було просто гоночним інцидентом між двома озлобленими напарниками.

.

Випадок №5: Міхаель Шумахер на Гран-прі Бельгії-1994

Причина дискваліфікації: нелегальний блок захисту (планка, що кріпиться на дно боліда, була тоншою, ніж належить).

Останнім до Джорджа Расселла переможцем гонки, якого потім дискваліфікували, був Міхаель Шумахер. І сталося це з німцем також у Спа.

"Червоний барон", який ще не отримав на той момент це прізвисько, провів чудовий заїзд і здобув перемогу з відривом у 13 секунд від найближчого переслідувача в особі Деймона Гілла, суперника в боротьбі за титул.

Як і в чотирьох випадках до нього, Шумі недовго радів перемозі.

Гілл, Шумахер та Хаккінен
Гілл, Шумахер та Хаккінен / Джерело: Getty Images

Під машиною знаходилася дерев'яна планка, яку було запроваджено для збільшення дорожнього просвіту та зменшення впливу земного ефекту.

Ці планки могли зношуватися всього на 1 мм. Якщо зношування траплялося на більше, ніж 1 мм, болід вважався б таким, що має незаконну перевагу. Саме це і сталося з машиною Шумахера.

Міхаель був дискваліфікований, перемогу відійшла Гіллу. Але німець все одно вперше став чемпіоном світу, вибивши і себе, і Деймона на останній гонці сезону в Австралії.

Олексій Погорелов, ISPORT.ua

Слідкувати за новинами та отримувати цікавий спортивний контент можна в нашому Telegram-каналі!


x
Для зручності користування сайтом використовуються куки. Докладніше...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознайомлений(а) / OK