Кінець саги імені Лілларда: хто що отримав і на що тепер претендує в НБА

ISPORT провів аналіз трейду нової зірки Мілуокі та виділив головні моменти для кожного з учасників обміну.
2023 г., 3 жовтня, 10:10
Деміан Ліллард / Getty Images
Деміан Ліллард / Getty Images

Минулого літа відносини Деміана Лілларда з Портлендом виявилися максимально натягнутими: Дейм вимагав у команди використати її третій пік драфту-2023 для обміну зірки, яка має допомогти йому боротися за чемпіонство.

Однак фронт-офіс Трейл Блейзерс вчинив по-своєму, обравши на драфті Скута Гендерсона і залишивши його в складі. Це стало останньою краплею для Лілларда, який запросив обмін.

Все літо агент баскетболіста постійно підливав масло у вогонь: від нього виходили заяви "Дейм хоче тільки в Маямі", "Якщо його обміняють не в Маямі, він не гратиме" і все в такому дусі.

Практично всі, від фанатів до аналітиків, були впевнені в тому, що розігруючий опиниться у Флориді. Але ні, доля зіграла з Хіт злий жарт: не бажаючи віддавати Портленду те, що він вимагав, Маямі залишився ні з чим.

Ліллард поїхав до Мілуокі в рамках тристоронньої угоди (допоміг Фінікс) до Янніса Адетокумбо, який сам нещодавно попередив керівництво "оленів", що їм потрібно посилювати команду, якщо вони хочуть, щоб він перепідписався.

І після того, як весь цей сюжет закріпився угодою по Джру Холідею між Портлендом і Бостоном, ISPORT пропонує короткий аналіз того, що команди отримали в рамках цього трейду, що на них чекає далі і які плани у головних осіб угоди.


Мілуокі

Джерело: iSport.ua

Тут усе досить просто: дві зірки, які хотіли підсилити свої команди, опинилися одноклубниками. За ідеєю, це має переконати Янніса поставити підпис під новим контрактом. Тож бажання гравців стали реальністю, але з невеликим застереженням.

Ліллард неодноразово заявляв, що хоче провести всю кар'єру в Портленді, його там все влаштовувало. І керівництво начебто було "за" такий сценарій, але літні розбіжності зруйнували їхню ідилію, яка змусила Дейма піти на відчайдушний крок.

У ситуації з Яннісом все куди простіше: він втратив свого друга в особі Джру Холідея, але отримав зіркового гравця, який може розвантажити його в атаці, ставши повноцінною другою опцією.

Захист "оленів" із втратою Холідея та Грейсона Аллена стане гіршим, це факт. Але вона не повинна просісти настільки, що цю проблему не зможе перекрити помітний апгрейд нападу.

Обмін Дейма зробив Мілуокі в очах букмекерів головним претендентом на чемпіонство, що є досить близьким до істини. Бакс вирішили розлучитися з деякими хорошими гравцями та драфт-піками заради результату тут і зараз.

І якщо дивитися на Схід, то всі мають готуватись до фіналу конференції Мілуокі – Бостон. Питання лише викликає кандидатура нового тренера в особі Едріана Гріффіна, який не має досвіду самостійного управління командою, особливо такого рівня.

Оцінка трейду: 8 з 10.


Портленд

Джерело: iSport.ua

Трейл Блейзерс можна назвати головними переможцями у цій ситуації, адже вони отримали саме те, на що й розраховували. Їм вдалося витиснути максимум із обох угод.

Організація вирішила не йти на поводу у Маямі, який хотів просто дочекатися моменту, коли ПТБ будуть змушені погодитися на такого непотрібного їм Тайлера Хірро. У результаті клуб із Орегона зірвав джекпот.

Тепер у розпорядженні Чонсі Біллапса буде безліч молодих та талановитих гравців, які постійно гратимуть та розвиватимуться (Ейтон, Вільямс, Гендерсон, Саймонс). Особливо добре виглядає оновлення на позиції центрового: Юссуф Нуркич був хороший, але перелом ноги чотири роки тому так і не дозволив вийти йому на новий рівень.

Читайте також: Головний талант покоління, новий Ліллард та круті близнюки: найкращі гравці драфту-2023

Можна окремо порадіти за Ейтона, на якого тепер не тиснутиме фан-база Фінікса. Проте з цього моменту йому все одно доведеться доводити, що він коштує свого контракту на 102 мільйони доларів за три роки.

Гендерсон після від'їзду Лілларда стане основним розігруючим, і йому ніхто не заважатиме прогресувати. На передній і задній лініях утворюються зв'язки, за якими варто стежити в майбутньому: Скут і Саймонс запалюватимуть при розіграші, а Вільямс та Ейтон домінуватимуть у "фарбі" - це має бути красиво.

Не варто також забувати і про драфт-піки, які можуть забезпечити Портленду світле майбутнє - користуватися своїми виборами вони вміють, це точно.

Оцінка трейду: 10 з 10.


Фінікс

Джерело: iSport.ua

Колектив з Арізони став тим самим мотузком, який дозволив зв'язати трейд Лілларда воєдино. І він, можливо, у цій угоді став тіньовим переможцем, про якого мало хто говорить.

Санз позбулися Ейтона, який перестав розвиватися, а його сварка з Монті Вільямсом не пішла на користь команді, яка два роки поспіль вилітає з плей-оф занадто рано.

На місце Деандре прийшов Юссуф Нуркич, який повинен краще грати в обороні, додавши команді міцності - занадто вже Ейтон боявся боротьби під кільцем.

При цьому Фінікс отримав такий необхідний резерв, який укоротився через зимову угоду щодо Кевіна Дюранта. Нассір Літтл та Кеон Джонсон це не найкращий набір ролевиків, але краще так, ніж без них. Та й ніхто не забороняє команді обміняти їх на щось вагоміше (якщо вийде).

Грейсон Аллен повинен буде постаратися замінити Мікала Бріджеса, без якого оборона Санз помітно просіла. А працювати на захист Аллену доведеться ще й як.

В цілому ж Фінікс, як і Мілуокі, став сильнішим, лава стала ширшою, а можливостей у команди з'явилося більше. Не варто забувати, що влітку франшиза отримала Бредлі Біла, тож баскетбол в Арізоні буде цікавий.

Оцінка трейду: 10 з 10.


Бостон

Джерело: iSport.ua

За одне літо Бостон втратив своїх двох найкращих захисників, Маркуса Смарта та Роберта Вільямса III. На їх місце у Портленда було вименяно Джру Холідея. Ніхто не відбирає у Холідея його оборонні здібності, але він навряд чи зможе замінити цю парочку.

Джру не найвидатніший гравець в атаці, що показав недавній плей-оф (17,8 очок у середньому за серію з Маямі - і це при травмованому Яннісі). Але це питання закриють інші гравці (Тейтум, Браун, Порзінгіс).

Читайте також: Михайлюк у Бостоні: чим українець допоможе "кельтам"?

Проблемами можуть стати його вік (33 роки) і контракт. У Холідея залишається лише рік - наступного літа він може стати вільним агентом, якщо відмовиться від опції гравця. Проте закордонні ЗМІ вже написали, що "кельти" хочуть перепідписати його.

Ніхто не очікував, що Бостон відмовиться від Вільямса, а ось розставання з Малкольм Брогдон проглядалося. Команда намагалася використати його у першому варіанті трейду Порзінгіса, про що гравець дізнався і що йому зовсім не сподобалося. Тож клуб позбувся незадоволеного Брогдона. Обмін "Таймлорда" можна пояснити тим, що він схильний до травм.

В цілому, трейд вийшов добрим, є відчуття, що Джру добре зайде в нинішній ростер "кельтів", де він візьме на себе оборонні функції.

На папері Бостон - одне із головних лідерів на титул. Однак варто Порзінгісу отримати чергову травму, як відразу Селтікс сильно просядуть у плані габаритів, адже без Вільямса серед бігменів, які точно будуть грати, залишиться один дід Ел Хорфорд.

Оцінка трейду: 8 з 10.

Олексій Погорелов, ISPORT.ua

Слідкувати за новинами та отримувати цікавий спортивний контент можна в нашому Telegram-каналі!


x
Для зручності користування сайтом використовуються куки. Докладніше...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознайомлений(а) / OK