П'ять головних подій 2023 року: бокс

ISPORT представляє список найважливіших подій у світі боксу за підсумками року.
2023 г., 26 грудня, 10:00

Календарний 2023 рік ось-ось закінчиться, а значить потрібно підбивати підсумки.

Редакція ISPORT представляє найбільш значущі події у світі боксу.

Рік, що минає, був дуже насичений і вельми багатий на історичні події. Українські спортсмени також увійшли до числа головних героїв, а значить давайте розбиратися.

Кроуфорд - перший в історії дворазовий абсолютний чемпіон

Влітку фанати і глядачі боксу стали свідками довгоочікуваного поєдинку, в якому зійшлися Теренс Кроуфорд і Еррол Спенс. Боксери вели переговори кілька років, але з різних причин так і не вдавалося домовитися про проведення поєдинку. У травні ж вдалося їм узгодити контракт на поєдинок. До бою Кроуфорд володів поясом у напівсередній вазі по лінії WBO, а Спенс був чемпіоном WBC, IBF і WBA. На кону зустрічі стояло звання абсолютного чемпіона світу.

З перших раундів стало зрозуміло, що вболівальники отримають насолоду від протистояння. Кроуфорд уже в другому раунді відправив Спенса в нокдаун, спіймавши його на помилці. Еррол не здався і піднявся. Однак домінування Теренса почалося з того моменту.

Спенс намагався знайти пролом в обороні свого опонента, але Кроуфорд значно переважав суперника. Теренс не підпускав суперника до себе, а сам проводив потужні атаки. Саме такий підхід дозволив ще двічі "впустити" Еррола в сьомому раунді.

Вирішальним раундом була дев'ята трихвилинка. Кроуфорд продовжував домінувати, постійно пресингуючи суперника. У результаті рефері був змушений зупинити одностороннє побиття, зафіксувавши перемогу Теренса технічним нокаутом.

Кроуфорд став першим боксером, який вдруге став абсолютним чемпіоном. Після поєдинку він став "королем" напівсередньої ваги, а 2017 року був абсолютним чемпіоном світу в першій напівсередній вазі.

Канело - Чарло: два абсолютні чемпіони в одному поєдинку

Якщо Кроуфорд став першим боксером, який двічі став абсолютним чемпіоном, то восени відбувся поєдинок, у якому в ринзі опинилося два абсолютних чемпіони. У бою зійшлися Сауль Альварес і Джермелл Чарло. Американець погодився піднятися на два дивізіони - головною мотивацією були фінанси, адже Джермелл перейшов у вагу мексиканця. 

У підсумку глядачі, які очікували на бій, стали свідками побиття. Мексиканець домінував у ринзі з першого раунду, а Джермелл так і не міг знайти підхід до суперника.

За весь поєдинок Чарло виграв лише пару раундів, а в сьомому раунді побував у нокдауні. 

У підсумку перемогу одноголосним рішенням суддів здобув Канело - 119-108, 118-109 і 118-109. Альварес захистив свої чемпіонські пояси.

Україна на першому місці - історичний вечір боксу в Польщі

Олександр Усик на початку поточного року вів переговори з Тайсоном Ф'юрі про проведення поєдинку за абсолютне чемпіонство в суперважкій вазі. Команди спілкувалися кілька місяців, але контракт так і не підписали. У підсумку українець не став гаяти час і провів свій обов'язковий захист.

Суперником Олександра став Даніель Дюбуа. Сторони також не могли домовитися про умови поєдинку, тож у підсумку відбулися промоутерські торги. Українська промоутерська компанія K2 Promotions виграли їх і стала організатором боксерського вечора, який мав відбутися в Польщі.

У підсумку за один вечір у Вроцлаві на ринг вийшли вісім українців, серед яких були: Денис Берінчик, Дмитро Митрофанов, Даніель Лапін, Федір Черкашин та інші. Головною подією став поєдинок Усика і Дюбуа. 

Серед усіх українців програли тільки Черкашин (одноголосним рішенням) і Митрофанов (технічним нокаутом у другому раунді - у першому раунді він тричі побував у нокдауні, а в наступному - ще раз і рефері далі зупинив побиття).

Василий Чеботарь победил Джоэла Хулио
Василий Чеботарь победил Джоэла Хулио / Джерело: K2 Promotions

Ярослав Харцыз победил Конрада Чайковски
Ярослав Харцыз победил Конрада Чайковски / Джерело: K2 Promotions

Александр Соломенников победил Петра Гудела
Александр Соломенников победил Петра Гудела / Джерело: K2 Promotions

Федор Черкашин проиграл Анауэлю Нгамиссенге
Федор Черкашин проиграл Анауэлю Нгамиссенге / Джерело: K2 Promotions

Денис Беринчик оказался сильнее Энтони Йигита
Денис Беринчик оказался сильнее Энтони Йигита / Джерело: K2 Promotions

Титульний бій Олександра Усика і Даніеля Дюбуа став найяскравішим. У поєдинку був і скандал, і нокдаун, який перейшов у технічний нокаут. Скандал пов'язаний з тим, що Дюбуа пробив нижче пояса Олександру, який пролежав кілька хвилин. У підсумку Усик зібрався і покарав опонента. Британець взяв коліно в дев'ятому раунді після удару українця. У підсумку він так і не піднявся. Усик захистив свої чемпіонські пояси.

Тайсон Ф'юрі - головний шоумен 2023 року

Поточний рік для "Циганського короля" почався вельми динамічно. Тайсон вів переговори з Олександром Усиком про поєдинок за звання абсолютного чемпіона, але так і не зміг домовитися. Одна сторона звинуватила - українця, інша - британця, а боксерське товариство - стало на бік Усика. Експерти та фанати розкритикували Ф'юрі, адже знають його особливість перемовин, манеру спілкування і взагалі поведінку. 

У підсумку боксеру потрібно було зайняти себе чимось, поки Олександр проводив обов'язковий захист із Даніелем Дюбуа. Команда Ф'юрі знайшла спосіб залишатися одним із головних спортсменів року і можливість заробити. У підсумку суперником Тайсона став колишній чемпіон UFC і зірка ММА Френсіс Нганну. Камерунець наважився змінити вид спорту, щоб проявити свої сили та отримати солідний чек, адже організатором заходу стала Саудівська Аравія.

Від поєдинку, на кону якого був символічний пояс, очікували на шоу та веселощі, які закінчаться впевненою перемогою Тайсона. Однак усі очікування перевершив Френсіс. Глядачі побачили конкуретноздатний бій, у якому Ф'юрі побував у нокдауні. Тайсон отримав величезну порцію критики, але зумів перемогти камерунця роздільним рішенням суддів. 

Звісно, фанати та глядачі бою освистали рішення суддів і "Циганського короля", адже не очікували такого слабкого виступу від нього. Нганну за свій бокс отримав похвалу і вже розглядає пропозиції на бій від інших зірок боксу та мріє про реванш із Тайсоном, адже вважає, що його обікрали.

Поки Нганну чекає - у Тайсона новий суперник. Британець вийде на ринг з Олександром Усиком. Боксер завдяки саудівцям зуміли не тільки підписати контракт на бій, а й провести і відвідати вже пресконференцію і масу інших заходів. Тайсон максимально розважає фанатів, розкручуючи поєдинок, але й українець не відстає.

Кумедно, що на прес-конференцій Ф'юрі провалився, називаючи Усика "кроликом і сосискою". На більше в нього не вистачило фантазій. Олександр, як і завжди, впевнений у собі.

Що стосується битви поглядів, то вона вийшла вогненною. Ф'юрі та Усик посварилися і навіть поштовхалися. Уже зараз зрозуміло, що глядачі стануть свідками вогняного протистояння, яке заплановане на 17 лютого в Саудівській Аравії.

Джерело: Getty Images

Шоу в Саудівській Аравії

У середині листопада відбулася прес-конференція, на якій офіційно анонсували "Судний день" у Саудівській Аравії. У карді виступили Ентоні Джошуа, Деонтей Вайлдер, Дмитро Бівол, Джозеф Паркер, Отто Валлін, Даніель Дюбуа та багато інших.

Вечір боксу практично одразу розпочався з сенсації - росіянин Арсланбек Махмудов, будучи неймовірним фаворитом, програв Агіті Кабайелу технічним нокаутом. Німець знищив гіганта і затиснув його біля канатів. Арсланбек не зміг впоратися з натиском Агіти.

Жертва Олександра Усика Даніель Дюбуа опинився в рингу з відомим американським скандадистом Джарреллом Міллером (зізнавався у вживанні допінгу - прим). Боксери показували цікаве протистояння, але за лічені секунди до фінального гонгу Дюбуа нокаутував Міллера.

Варто згадати впевнену перемогу Дмитра Бівола, який переміг Ліндона Артура рішенням суддів.

Головними ж бою стали протистояння Деонтея Вайлдера - Джозефа Паркера та Ентоні Джошуа - Отто Валлін. Спочатку в рингу опинилися американець і новозеландець. Букмекери вважали "Бронзового бомбардувальника" фаворитом, але все вийшло інакше. Паркер домінував над суперником, забиваючи його біля канатів і вимотуючи. Вайлдер, який, як завжди, робив ставку на нокаутуючий удар, абсолютно не міг знайти момент для нього. У підсумку Джозеф розправився з Деонтеєм розгромною перемогою рішенням суддів.

Вишенькою на торті став бій Джошуа і Валліна. Швед був зухвалим до бою, але в рингу здувся з перших хвилин. Ентоні майстерно розібрався з Отто і той здався після п'ятого раунду - відмовився продовжувати бій у шостому.

Цей захід довів, що саудити готові, хочуть і можуть організовувати супер вечори боксу, а отже, треба чекати лютого, щоб побачити бій Олександра Усика і Тайсона Ф'юрі. Безумовно, що "Судний день" увійшов в історію з успішного боку, як з медійного погляду, адже серед гостей були Кріштіану Роналду, Конор Макгрегор та інші, так і зі спортивного - результати боїв здивували, а боксери дали те, чого хотіли фанати та глядачі.

P.S. Повернення Олександра Гвоздика

Александр Гвоздик
Александр Гвоздик / Джерело: Getty Images

Український боксер наприкінці минулого року оголосив про те, що має намір відновити кар'єру. До цього ж він програв росіянину Артуру Бетербієву 2019 року в титульному бою і повісив рукавички на цвях. Серед мотивації в Олександра було кілька чинників, серед яких: мотивація представляти Україну та фінансовий фактор.

За рік, що минає, Гвоздик провів три бої: Жозуе Обандо (володар негативного рекорду - перемога одноголосним рішенням), Річард Болотнік (технічний нокаут у шостому раунді), Ісаак Родрігес (нокаут).

У 2024 році українець уже націлився на титульний поєдинок. Перший бій може відбутися в березні, де на кону буде неосновний пояс, а потім - буде більше.

Слідкувати за новинами та отримувати цікавий спортивний контент можна в нашому Telegram-каналі!


x
Для зручності користування сайтом використовуються куки. Докладніше...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознайомлений(а) / OK