П'ять головних подій 2023 року: баскетбол

ISPORT.ua вирішивши розповісти про найцікавіші моменти, що запам'яталися, минулого року у світі баскетболу.
2023 г., 21 грудня, 08:00

Дедалі менше часу залишається до того моменту, як підійде до свого завершення нинішній, 2023 рік.

Цього року відбулося так багато подій у світі спорту, що редакція ISPORT вирішила підбити підсумки щодо основних видів спорту, які цікавлять українців.

Почнемо нашу серію матеріалів з підсумками 2023 року п'ятіркою подій у баскетболі, де було місце як дебютним перемогам і рекордам, так і розчаровуючим вчинкам та дискваліфікаціям з об'єктивно дурних причин.

Першее чемпіонство Денвера

Почати хотілося б із, мабуть, головної події у НБА. Денвер ніколи всерйоз не вважався претендентом на кубок Ларрі О'Браєна. Так, у ростері Наггетс завжди були класні та видатні гравці, такі як Аллен Айверсон та Кармело Ентоні. Але їхніх зусиль не вистачало, щоб за підсумками сезону підняти над головою заповітний кубок.

Ця ситуація змінилася у 2014 році з появою в команді 19-річного хлопця із сербського міста Сомбор, якого Денвер обрав під загальним 41-м піком. Звичайно, на той момент ніхто й подумати не міг, що цей гравець стане ключовою фігурою в команді, на яку ніхто ніколи не ставив.

З роками Нікола Йокич відточив свої вміння, які характерні не лише гравцям його позиції, а й розігруючим. Зараз сербський бігмен заслужено вважається одним із найрізносторонньо розвинених гравців ліги і чи не найкращим на своїй позиції.

Джерело: Getty Images

Так, "Джокер" цілком і повністю заслуговує на визнання, але чемпіонство не було б можливим без його одноклубників і тренерського штабу на чолі з Майклом Мелоуном.

Ще кілька років тому Джамал Мюррей зі сльозами на очах думав, що команда обміняє його після того, як він порвав хрести. Але канадець не лише відновився, а й набрав пристойну форму, повернувшись у статус другої зірки команди.

У тому плей-оф також сяяли Майкл Портер-молодший, Кентавіус Колдвелл-Поуп, Брюс Браун та Аарон Гордон. Мелоуну вдалося сколотити добротну банду не з найвидатніших гравців, які пройшли шлях через Міннесоту, Фінікс, Лейкерс і Маямі, щоб принести Денверу його перше чемпіонство.

Німеччина вперше виграла чемпіонат світу, США залишилися без медалей

Схожа ситуація сталася через кілька місяців після Фіналу НБА на чемпіонаті світу-2023, куди збірна США вирішила відправити не своїх головних зірок, а команду зірок другого порядку та ролевиків.

Ніхто не сумнівається у скіллах Ентоні Едвардса та Тайріза Галібертона, це класні молоді гравці. Але їх здібностей та досвіду виявилося замало, щоб американці взяли бодай якісь медалі. У результаті США програли Канаді в матчі за третє місце.

А у фіналі турніру зустрілися команди, яких мало хто очікував там побачити – Німеччина та Сербія. Причому серби опинилися там без Йокича, який пропускав ЧС-2023 після важкого сезону в НБА.

Джерело: Getty Images

Німці взагалі відзначилися головними апсетами турніру, вибивши на шляху до фіналу Словенію (100:71) та США (113:111), а також Латвію (81:79), яка без Крістапса Порзінгіса все одно демонструвала цікавий баскетбол.

Головною зіркою німецької команди став Денніс Шредер, він же отримав звання MVP турніру. Фінали НБА та чемпіонату світу показали, що це був рік андердогів, які раніше ніколи не перемагали.

Рекорд Абдул-Джаббара впав - нехай живе "Король"

38 387 - саме стільки очок за свою кар'єру набрав великий Карім Абдул-Джаббар. Цей рекорд було встановлено в 1989 році і знадобилося 44 роки, щоб знайшовся гравець, який зможе перевершити результат шестиразового чемпіона НБА.

7 лютого 2023 року - цього дня впав практично піввіковий рекорд Каріма. У грі проти Оклахоми суперзірка Лейкерс ЛеБрон Джеймс додав до списку своїх досягнень ще один рядок – найкращий скорер за всю історію регулярних сезонів НБА.

Щодо цієї події почали говорити ще за рік до того, як це сталося. Головною перешкодою на шляху до нього був сам ЛеБрон, а точніше його кар'єра. Були розмови про те, що він може завершити кар'єру: Джеймс потроху почав страждати від травм, та й результати "пурпурно-золотих" не налаштовували на позитив.

Джерело: Getty Images

Однак "Король" не втомлюється показувати, що в нього ще є мотивація продовжувати і що він, швидше за все, дочекається того моменту, коли він зможе зіграти разом зі своїм сином Бронні, щоб у нього в резюме з'явився ще один пункт, яким ніхто не може похвалитися.

30 грудня ЛеБрон виповниться 39 років, але його результативність продовжує бути аномальною для гравців його віку. Якщо з ним нічого не станеться і він різко не здасть, то ми спостерігатимемо за його грою ще кілька років. А тому кількість набраних очок лише збільшуватиметься. І хто знає, за скільки років з'явиться гравець, який зуміє побити його рекорд. А може, він уже з'явився?

Пістолети та дискваліфікація Джа Моранта

Ні, Джа Морант навряд чи буде цим самим гравцем і на це є низка причин, про які можна було б написати цілий матеріал, але зараз не про це.

Як і ЛеБрон, Морант відзначився подією, яку фанати баскетболу запам'ятають надовго. Але лідер Мемфіса пішов далі і зробив це двічі.

У березні Джа потрапив під розслідування ліги за демонстрацію вогнепальної зброї в соцмережах, через що його було відсторонено. Повернувшись у гру, незабаром Морант дав зрозуміти, що життя його нічому не вчить і знову повторив свій " подвиг " .

Цього разу покарання не могло бути легким, а тому НБА дискваліфікувала його на 25 матчів. Навіть хуліган Гілберт Арінас розкритикував дії Моранта, а це багато про що говорить.

Можна скільки завгодно вказувати на те, що він всього лише помилився, він показував іграшковий пістолет і все в такому дусі, але Джа повинен розуміти, що він є одним із найпомітніших гравців у лізі, за яким стежать мільйони фанатів, у тому числі діти. "Відмінний" приклад для наслідування...

Внутрішньосезонний турнір та його успіхи

Протягом минулого сезону в НБА пішли розмови про проведення першого в історії ліги турніру прямо посеред регулярки. У багатьох він викликав питання про доцільність, але комісар НБА Адам Сільвер усіх заспокоїв – зайвих матчів не буде (крім фіналу), усі ігри турніру підуть у залік як ігри регулярного сезону.

А щоб у команд з'явилася додаткова мотивація, ліга оголосила про щедрі призові, які отримають гравці та тренери.

І це спрацювало! Команди виклалися по-повній (хоч і не всі), а у плей-оф турніру була атмосфера плей-оф постсезону.

Можна виділити і те, які команди там опинилися: поки всі чекали півфінали за участю умовних Фінікса, Денвера, Голден Стейт і Бостона, їх місця зайняли Новий Орлеан та Індіана, ну й Мілуокі з Лейкерс також.

Джерело: Getty Images

На жаль, фінал пройшов без інтриги: Лейкерс обіграли Індіану та стали тріумфаторами дебютного турніру, а ЛеБрон Джеймс отримав звання MVP.

Варто відзначити Адама Сільвера. Незважаючи на всю ту критику, яка обрушилася на нього до проведення турніру, комісар НБА впорався із тиском та додав інтересу до матчів під час регулярного сезону.

Зазвичай у листопаді НБА має у 10 разів менше глядачів, ніж НФЛ. Проте Сільвер змінив цю тенденцію. Згідно з дослідженням Forbes, НБА побила рекорди завдяки турніру.

Аудиторія глядачів НБА в листопаді зросла на 26% у всіх матчах внутрішньосезонного турніру (якщо порівнювати з матчами регулярки в цей же період рік тому). А матч Голден Стейт - Сакраменто 28 листопада зібрав 2 мільйони глядачів, що на 93% більше ніж рік тому. При цьому ціни на квитки турніру залишилися ті ж самі (лише на фінал їх підняли).

Звичайно, хтось може сказати, що це всього лише ефект від чогось нового, і він матиме рацію. А зрозуміти, чи одноразовий це ефект чи ні ми зможемо лише через рік-два, коли у нас буде достатньо даних для порівняння. А поки що спасибі Адаму Сільверу за наш цікавий листопад.

Бонус: Віктор Вембаньяма добрався до НБА

Про Віктора Вембаньяму було розказано вже так багато, що хтось міг від нього вже й утомитися. Але поява в кращій лізі світу одного з найперспективніших талантів цього століття не можна не відзначити.

Француз у своєму дебютному сезоні демонструє приблизно ті самі цифри, що й ЛеБрон Джеймс у сезоні-2003/04. Вони обидва потрапили в організації, які довгий час не знали успіху, але у ЛеБрона не було такого тренера, як Грегг Попович.

Головне, щоб Вембаньяма впорався з тиском, бо прямо зараз від нього чекають надто багато. Не варто забувати, що йому всього 19 років і в нього ще все попереду, а тому ніхто не повинен дивуватися, якщо Сан-Антоніо не відразу відразу всіх виноситиме (що і не відбувається прямо зараз).

Олексій Погорелов, ISPORT.ua

Слідкувати за новинами та отримувати цікавий спортивний контент можна в нашому Telegram-каналі!


x
Для зручності користування сайтом використовуються куки. Докладніше...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознайомлений(а) / OK