Хто зупинить Сіті, хто стане сенсацією і розчаруванням: питання, на які відповість Ліга чемпіонів

ISPORT виділив головні питання, відповіді на які хоче отримати від Ліги чемпіонів-2023/24.
2023 г., 20 вересня, 10:45
Колаж Василь Войтюк
Колаж Василь Войтюк

У вівторок, 19 вересня, стартував груповий етап Ліги чемпіонів сезону-2023/24. Цей розіграш буде останнім за звичною нам схемою, адже наступного року буде новий формат.

Ліга чемпіонів - це завжди цікаво і часом дуже несподівано. Трапляються гучні сенсації, фаворити знищують маленькі команди або гравці стають справжніми відкриттями.

Редакція ISPORT представила вам свій список запитань із відповідями, які здаються найбільш загадковими і важливими.

Хто зупинить Ман Сіті?

  • Дмитро Данець: Баварія Мюнхен

Німецький гранд провів чудову трансферну компанію, купивши, не тільки Харрі Кейна, а й Кім Мін Дже в центр оборони. Також варто враховувати Конраа Лаймера і Рафаела Геррейру, які будуть використовуватися в ротації. Точкові трансфери - це успіхи для досягнення всіх цілей, адже Баварія сильна і так, лише потрібно було внести пару нюансів.

Головною проблемою, але водночас козирем, є Томас Тухель. Німець вигравав Лігу чемпіонів якраз у Гвардіоли, коли тренував Челсі, а до цього Томас доходив до фіналу з ПСЖ. Це говорить про те, що Тухель уміє досягати те, що хоче. Але характер і тиск, з яким тренер не завжди справляється, може зіграти злу штуку. Вірю, що керівництво Баварії дасть час і шанс Тухелю виграти Лігу чемпіонів.

 

  • Василь Медвідь: Ніхто

Можна сказати, що чинний володар ЛЧ закрив свій головний гештальт і більше не такий голодний до перемоги, але у "містян" у розпорядженні зараз головні "маніяки" світового футболу в особі Пепа Гвардіоли та Ерлінга Голанда, які, за відчуттями, будуть голодними до нових перемог доти, доки не підуть з футболу назавжди, а трапиться це нескоро.

Безумовно, на Голанді та Гвардіолі далеко не заїдеш, але англійський топ-клуб придбав талановитого Жеремі Докю, для якого це чудовий шанс реалізувати свій талант у топ-клубі, Хуліан Альварес повністю адаптувався у таборі манкуніанців, посилилася глибина півзахисту та придбано Йошко Гвардіола, який зобов'язаний серйозно зміцнити захист.

Можливо, Ман Сіті недостатньо впевнено почав сезон, але щось схоже було і в минулому сезоні, і причин не вірити в те, що Пеп виведе команду на пік форми до весни, немає, а там і де Брюйне повернеться до ладу після травми та допоможе команді в найважливіших матчах сезону.

Чого досягнуть іспанські гранди?

  • Василь Войтюк: або фінал, або крах

За багато років домінування іспанського футболу в Лізі чемпіонів фанати звикли не лише до того, що у фіналі турніру грає хоча б один іспанський гранд, а навіть і до іспанських фіналів.

Але за останні п'ять сезонів "іспанці" у фіналі були лише один раз - Реал позаминулого сезону. Нинішня Барселона виглядає дуже не погано, але чи вистачить Хаві тих гравців, які є у нього зараз для виходу у фінал? Дуже складне питання.

І якщо каталонці провели непогану трансферну кампанію, майже не витративши грошей, але набравши собі досить непоганих гравців (чого тільки вартує дебют Жоао Фелікса в ЛЧ у матчі проти Антверпена), то ось у мадридського Реала справи в цьому плані не дуже. Так, звичайно, є трансфер Джуда Беллінгема, який одразу став кращим у команді, але всі інші?

Зараз у Реала всього ТРИ гравці лінії атаки в команді - Вінісіус, Родріго та Хоселу. Браїму Діасу Анчелотті не довіряє, є ще Арда Гулер, але він як і Вальверде – не профільний вінгер/форвард.

І все ж таки, це Реал і це Карло Анчелотті. Тому тут може бути все від перемоги у фіналі до вильоту в 1/8 від умовного Лейпцига.

  • Василь Медвідь: Реал буде зупинений Ман Сіті, Барса вилетить в 1/8 або 1/4 за вдалого жеребкування

Мадридський Реал, безумовно, найдосвідченіший клуб у питанні досягнення необхідних цілей у ЛЧ, але навіть у минулому сезоні "вершкові" були зупинені саме Манчестер Сіті, а в поточній кампанії столичний клуб став слабшим.

Пішов хоч і старий, але все ще топовий Бензема, а на його місце прийшов все також старий, але не настільки досвідчений Хоселу, адже залучити Мбаппе так і не вдалося. Так, Анчелотті не ставить у старт 33-річного іспанця і вигадав схему з парою форвардів в особі Родріго і Вінісіуса, але є сумніви, що цей малюнок гри добре себе проявить в іграх з умовними ПСЖ, Баварією або тим же Ман Сіті, а не в іграх проти Гетафе, Сельти та Реал Сосьєдада, хоча навіть у цих матчах перемоги було здобуто з великими зусиллями. Плюс до цього весь сезон пропустять Мілітао і Куртуа, яких замінити гравцями відповідного класу - неможливо, тому, віриться в успіх Реала насилу.

Що ж стосується Барси, то все дуже просто. "Синьо-гранатовим" просто не вистачить глибини складу. Так, колектив Хаві провів хорошу трансферну кампанію, "дотиснувши" в останній день угоди щодо Жоау Канселу і Жоау Фелікса, але все ще залишаються проблемні зони.

Центр захисту не має достатньої глибини, рівноцінної заміни Левандовскі в центрі нападу немає, а те, що покладати всі надії в опорній зоні на гравця рівня Оріоля Ромеу - смішно, розуміють навіть у самому керівництві клубу, тому, взимку будуть пошуки ще одного гравця в цю зону, але чи буде він знайдений - питання відкрите.

Виходячи з вище сказаного, для каталонців набагато перспективніше було б сконцентруватися на внутрішній арені, спробувати взяти ще одне чемпіонство, продовжити шлях до фінансового оздоровлення і, можливо, вже наступного сезону всерйоз поборотися за перемогу в ЛЧ.

Хто з "аутсайдерів" може повторити шлях Інтера?

  • Дмитро Данець: Інтер

Як би не звучало парадоксально, але чому ні? Міланський клуб набрав чудовий хід у чемпіонаті, провів потрібну для себе трансферну компанію, має минулорічний досвід. Звісно, шансів на повторення історія мало, але в групі - Інтер фаворит на вихід із групи з першого місця (Бенфіка дасть бій, але не так, щоб на першу сходинку).

  • Андрій Безуглий: Арсенал

Не зовсім справедливо називати Арсенал аутсайдером, за котируваннями букмекерів лондонці лише шості, проте клуб щойно повернувся в Лігу чемпіонів через сім років. Минулого сезону "канонірам" забракло досвіду, зібраності та глибини складу, щоб виграти чемпіонські перегони в Сіті, тому зараз команда Артети має намір поквитатися із суперником.

Однак одна справа національний чемпіонат і зовсім інша - ЛЧ. У Арсеналу непроста група, але вийти в плей-офф більш, ніж реально. У Артети виходить грати в цікавий футбол, а команда являє собою налагоджений механізм. Якщо "каноніри" вийдуть із групи, не допускаючи дурних помилок, їм цілком під силу дійти до самого фіналу, давши бій найсильнішим клубам Європи.

Хто сенсаційно вийде в плей-офф?

  • Ігор Міщук: Уніон Берлін

Це буде дійсно справжньою сенсацією. Та ще й у дебютному сезоні в Лізі чемпіонів для скромного порівняно з регулярними учасниками турніру німецького колективу.

Уніон під керівництвом Урса Фішера, з яким пов'язані всі останні успіхи клубу, наочно продемонстрував, як потрібно поступово підвищувати планку своїх досягнень. Ще кілька років тому "залізні" виступали у другій Бундеслізі та піднялися до еліти в 2019 році, через рік було завойоване місце у Лізі конференцій, далі був плей-офф Ліги Європи і тепер - Ліга чемпіонів. То чому б не замахнутися на нову вершину?

На папері фаворитами групи є Реал і Наполі, але берлінцям не звикати конкурувати з сильнішими суперниками. Боротьбу нав'язати вони точно зможуть, особливо неаполітанцям, які не виглядають такими грізними, як минулого чемпіонського сезону. А з Брагою справлятися повинні. То, можливо, казковий прогрес продовжиться?

 

  • Андрій Безуглий: Селтік

Селтік потрапив у непросту групу з Фейєноордом, Атлетіко і Лаціо, де шанси шотландського клубу виглядають не особливо райдужними. На папері всі суперники сильніші, тому будь-яка перемога "кельтів" буде невеликою сенсацією. Атлетіко виглядає беззаперечним фаворитом, однак за друге місце команда Роджерса може поборотися.

Брендан Роджерс - та постать, яка може провести команду в плей-оф. У свій перший прихід у клуб північноірландець вивів Селтік на новий рівень, хоча в Європі команда все ще не показувала результату, постійно провалюючись у єврокубках. Але тоді команді, прямо скажемо, не щастило з жеребом.

Тепер же "кельти" можуть дати бій Фейєноорду, а Лаціо за літо і зовсім став слабкішим, показуючи в Італії не найвпевненіший футбол. Шотландський клуб має чудові шанси вийти в плей-офф з другого місця, питання лише в тому, чи зможуть вони використати цей шанс?

Чи є шанси у когось обійти Голанда?

  • Ігор Міщук

Ні. Утім, шанси є завжди, але наразі ця можливість наближається до нуля. Норвезький бомбардир ще й у відповідному колективі стрімко йде все до нових рекордів і зупинити його можуть хіба що травми, бажання тренера поберегти після виконання поточних завдань чи чергова "відсутність" у великому поєдинку. Проте прохідність групи та статус головного фаворита Ліги чемпіонів у Манчестер Сіті забезпечать форварду достатню кількість матчів та можливостей для нових звершень.

Умовні конкуренти в особі Кіліана Мбаппе, Вінісіуса Жуніора або Роберта Левандовскі можуть показати свій максимум, але його навряд чи буде достатньо, щоб перевершити Голанда. А звання найкращого бомбардира Ліги чемпіонів минулого сезону з 12 голами не виглядає для норвежця межею.

 

  • Андрій Безуглий: Гаррі Кейн

Якщо хтось і зможе обійти Голанда в цьому лігочемпіонівському сезоні, то тільки форвард Баварії. Мюнхенський клуб розпочав сезон нерівно, проте Гаррі не звикати до подібних результатів, у чотирьох іграх за Баварію він уже забив чотири голи. У групі, де у мюнхенців немає конкурентів, Кейн може записати на свій рахунок чимало голів. А потім, якщо німецька машина все ж заведеться на повну, то на шляху до фіналу саме Кейн повинен буде вирішувати.

В АПЛ Гаррі демонстрував неабияку стабільність, і поки що в Німеччині, здається, він забиватиме не менше. Якщо Тухель зуміє довести свою команду до фіналу ЛЧ, Кейн цілком зможе посперечатися з Голандом у результативності.

Найбільший провал: хто ним стане?

  • Дмитро Данець: Манчестер Юнайтед

Вгадати, хто провалиться, дуже важко. Але, дивлячись на старт сезону, видно багато проблем саме в англійського гранда. Погані результати в АПЛ, більший тиск з боку вболівальників, багато "токсичних і проблемних" гравців. Тен Хаг, який зміг поліпшити гру команди в кінцівці минулого сезону, знову повинен створювати щось нове.

Звісно, група у Манчестер Юнайтед доволі проста: Копенгаген, Галатасарай і Баварія. Немає сумнівів, що Баварія має стати першою, а "червоні дияволами" - другими. Але існує великий ризик, що Юнайтед може провалитися. Тож це буде найбільшим провалом, якщо Манчестер не зможе вийти в плей-офф Ліги чемпіонів.

  • Ігор Міщук: Італійські клуби, крім Інтера

Італійцям розраховувати на повторення успіху представників Серії А у минулій кампанії та три команди у чвертьфіналі навряд чи доводиться. До того ж першими претендентами на невдалий виступ можуть стати чемпіон та віцечемпіон минулого сезону.

Наполі не виглядає настільки потужним, як на шляху до скудетто, і йому ще доведеться позмагатися за плей-офф Ліги чемпіонів. Лаціо взагалі провалив старт чемпіонату, і, найымовырныше, римлян може очікувати максимум боротьба за Лігу Європи. Мілан потрапив до групи, де може виявитися як першим, так і останнім. Найбільш оптимістично поки виглядають шанси лише фіналіста минулого розіграшу Інтера.

Що покаже Шахтар?

  • Василь Войтюк: максимум - третє місце в групі

Як показав матч проти Порту в першому турі, Шахтарю буде дуже важко пробитися в плей-офф. Так, Патрік ван Леувен не дорахувався дуже багатьох основних гравців, але якщо говорити чесно, то вчора Порту мав перемагати куди більш впевнено. Гра Дмитра Різника не дозволила португальцям забити більше в одних моментах, а погана реалізація - в інших.

Якщо перед стартом групового етапу були думки про "суперництво з Порту за перше місце", то тепер лише про "суперництво з Антверпеном за третю сходинку". Адже зрозуміло, що тепер для виходу з групи, скоріше за все, треба буде вигравати всі три матчі проти португальців та бельгійців, які залишилися. А задача це не з легких.

Слідкувати за новинами та отримувати цікавий спортивний контент можна в нашому Telegram-каналі!

КЛЮЧОВІ СЛОВА: Ліга чемпіонів

x
Для зручності користування сайтом використовуються куки. Докладніше...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознайомлений(а) / OK