Спустили з небес на землю: Найгірший матч України з Англією

ISPORT.ua згадує останній очний матч збірних, який запам'ятався крупною перемогою англійців.
2023 г., 23 березня, 09:30
Англія - Україна / Getty Images
Англія - Україна / Getty Images

У неділю, 26 березня, збірна України стартує у кваліфікації чемпіонату Європи-2024. У рамках другого туру "жовто-сині" зіграють із національною командою Англії.

Напередодні очного протистояння варто згадати останній поєдинок команд, який завершився жахливо для одних, а для інших неймовірною перемогою. Йдеться про очне протистояння на Євро-2020.

ISPORT.ua згадує найгірший матч збірної України з Англією.

1/8 фіналу Євро-2020

У рамках 1/8 фіналу чемпіонату Європи збірна України зустрічалася з національною командою Швеції. Скандинави на папері були фаворитами, проте збірна України прагнула порадувати фанатів після непоказного проходження групового етапу Євро-2020.

У середині першого тайму Олександр Зінченко відкрив рахунок завдяки точному удару, але шведи встигли реабілітуватися до кінця першого тайму. В основний час більше голів забито не було, а переможець визначився в екстра-таймі. Артем Довбик у стрибку на останній хвилині ударом голови замкнув подачу Зінченка, що дало змогу пробитися до 1/4 фіналу чемпіонату Європи.

До матчу

Напередодні поєдинку Україна - Англія представники нашої збірної давали різні коментарі, в яких були обережність, мотивація, тверезість, зухвалість і десь самовпевненість.

  • Олександр Зінченко:

Якщо подивитися на лаву запасних Англії, то там перебувають гравці вартості, мабуть, трьох збірних України. Але це має нас не лякати, а навпаки - мотивувати. Я особисто зроблю все від мене залежне, щоб досягти позитивного результату і в наступній грі.

  • Тарас Степаненко:

Чудово розуміємо, що Англія буде фаворитом, але ми вийшли до чвертьфіналу і будемо битися до кінця. Ми зараз дивимося, що футбол непередбачуваний. Бачимо, як Швейцарія пройшла Францію. Тому все може бути. Наше завдання - грати до кінця, вірити в нашу перемогу і йти вперед. А там уже як доля розпорядиться.

  • Роман Яремчук:

Це буде важкий матч для нас, Англія - якісна команда, вони чудово діють як в атаці, так і в захисті. Ми повинні бути дуже уважними. Поважаємо збірну Англії та кожного її гравця, але постараємося показати те, чим зможемо її здивувати.

Читайте також: Повторення фіналу, Україна на Вемблі і жахливі флешбеки: що дивитися під час міжнародної паузи

  • Руслан Маліновський:

Англія - дуже хороша команда, яка грає у швидкий футбол. Ми вже грали проти Франції, Німеччини, Іспанії, у нас є досвід таких матчів. Ми повинні вийти на поле з метою виконати план, а не боятися. Якщо ми будемо максимально дотримуватися плану і продемонструємо повну самовіддачу, думаю, зможемо досягти результату. Англія - фаворит, тож на неї буде більший тиск, ніж на нас.

  • Андрій Шевченко (головний тренер):

Ми розуміємо, що суперник є фаворитом, але ми також знаємо наші сильні сторони. Ми вже показали на турнірі характер і наші принципи гри, від яких ніколи не будемо відходити. Це такий фундамент нашої команди. Я знаю, що на нас чекає важкий матч, але в моїх гравців є характер. Постараємося його показати.

  • Володимир Зеленський:

Завтра знову в бій. Завтра знову за нашу збірну вболіватиме вся Україна. Я розумію, що гравці кілька тижнів не були вдома. Але я впевнений, що кожен українець, з кожного куточка країни скаже вам: "Хлопці, ще рано додому". Завтра гратиме вся Україна. Завтра вболіватиме вся Україна. Завтра, дай бог, буде перемагати вся Україна.

Хід матчу

Збірна України проводила не найкращий турнір у своїй історії (за винятком перемоги над Швецією), тож матч з Англією більше був вірою, ніж холоднокровністю. Українські футболісти одразу потрапили в холодний душ, який організував Гаррі Кейн на четвертій хвилині.

Звісно, швидко пропущений гол вплинув на план команди Андрія Шевченка. Однак на полі складалося відчуття, що немає можливості і навіть шансу, щоб щось змінити. Англія домінувала на полі за всіма параметрами, вигравала міні-дуелі на різних частинах поля, а ми вірили в диво, яке було підкріплене сумбурними ударами.

Джерело: Getty Images

У перерві Андрій Шевченко дав певну установку, але й вона не спрацювала від слова зовсім. Причина в тому, що англійці знищили всі наші шанси на вихід до півфіналу за лічені хвилини. Уже до 63-ї хвилини рахунок табло був непристойним - 0:4. Опинившись у важкому нокдауні, Україна нічого не зуміла показати на полі. Команда Гарета Саутгейта опустила нас і нашу команду з небес на землю. 

Після матчу

Збірна України на Євро-2020 провела п'ять ігор, але жодна з них не була позитивною з першої хвилини і до останньої. З Нідерландами показали характер і фортуна десь посміхнулася, Північна Македонія майже створила сенсацію, зустріч з Австрією краще не згадувати, за Швецію спасибі, а ось Англія - опустила на землю.

Джерело: Getty Images

Звісно, Україна вперше в історії зіграли в 1/4 фіналу Євро, але не так усе уявлялося. Результат - є, а гри - не було. Багато експертів і футбольних аналітиків заявляли про те, що в нас занадто високі очікування від України. 

Читайте також: Україна - Англія: прогноз на матч кваліфікації Євро-2024

Авторитетний тренер Жозе Моурінью до матчу Україна - Англія заявляв про те, що англійці мають бути зосереджені, хоч і фаворити. Після перемоги португалець зовсім не соромився у висновках:

Звичайно, це був гарний виступ Англії. Як я й очікував, англійці легко виграли цей матч. Занадто легко. Англія завжди вела гру і могла перемогти з рахунком 5:0. Проблем не було взагалі. Ні травм, ні дискваліфікацій.

Поразка ознаменувала нову гілку в історії збірної України. Андрій Шевченко залишив свій пост зі скандалом, на заміну приходив характерний Олександр Петраков, а зараз національну збірну очолює тренер, який перебуває на чолі трьох різних команд.


Майбутній поєдинок Англія - Україна - це можливість для нового поштовху в розвитку, а не для помсти. Ясна річ, що та гра згадується, але краще починати з чистого аркуша, а не витати в хмарах. На ISPORT.ua буде доступна онлайн-трансляція зустрічі, яка розпочнеться о 19:00 за Києвом.

Дмитро Данець, ISPORT.ua


x
Для зручності користування сайтом використовуються куки. Докладніше...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознайомлений(а) / OK