Єдина, але така неповторна: найкращий матч України з Англією

ISPORT.ua згадує очний матч збірних, який золотими літерами увійшов в історію України.
2023 г., 25 березня, 12:00
Україна - Англія / Getty Images
Україна - Англія / Getty Images

У неділю, 26 березня, збірна України розпочне свою участь у кваліфікації чемпіонату Європи-2024. У рамках другого туру підопічні Руслана Ротаня зіграють із національною командою Англії.

Напередодні очного протистояння варто згадати найкращий поєдинок для української збірної в протистоянні з "трьома левами". У 2009-му році сталася перемога над родоначальниками футболу, яка дала змогу зіграти в плей-офф відбору чемпіонату світу.

ISPORT.ua згадує найкращий матч збірної України з Англією.

Турнірне становище у відборі на ЧС-2010

Збірна України у кваліфікації на головний футбольний турнір опинилася в одній групі з Англією, Хорватією, Білоруссю, Казахстаном та Андоррою. Лише команда, яка посяде перше місце, отримає путівку на мундіаль, а друга - зіграє в плей-офф кваліфікації.

До передостаннього матчу збірна України йшла третьою, відстаючи від Англії та Хорватії за очками. Хорватська команда туром раніше розгромно програла англійцям (1:5), тож їм залишалося сподіватися, що українці не зможуть здобути перемогу в домашній грі з Англією.

У таблиці групи за два тури до кінця Україна відставала від Англії та Хорватії. Англійці вже здобули путівку, а от хорвати мали перевагу у два очки. Тому саме в протистоянні Україна - Англія і вирішувалася доля того, хто ж стане другим, адже в останньому турі Україна грала з Андоррою, а Хорватія - з Казахстаном.

Читайте також: Англія - Україна: де дивитися матч кваліфікації чемпіонату Європи 26.03.2023

Хід матчу Україна - Англія

Поєдинок в Дніпрі для України розпочався шикарним чином. Уже на 13-й хвилині Артем Мілевський отримав закидання за спини захисників, підібрав м'яч і втік від Фердінанда, увійшов до штрафного майданчика, де був збитий воротарем Робертом Гріном. Арбітр зустрічі без роздумів вилучив голкіпера, а місце в рамці зайняв Девід Джеймс, який вийшов з лави запасних.

Капітан української збірної Андрій Шевченко взяв відповідальність на себе, однак реалізувати пенальті не зумів - м'яч влучив у штангу.

На щастя, в України була людина (навіть не одна в історії), яка могла створити гол ні з чого. Півзахисник Сергій Назаренко на рідному для себе стадіоні змусив фанатів радіти. Василь Кобін протягнув м'яч, але його зупинили, а на підборі опинився Назаренко, який з дальньої дистанції пробив. Пощастило, що Ешлі Коул вирішив допомогти, підставившись під удар, а м'яч залетів у ворота точно під штангу.

За кілька хвилин Артем Мілевський міг подвоювати перевагу збірної України. Чинний тренер національної команди Руслан Ротань тоді скинув форварду під удар, однак м'яч після пострілу Артема влучив у штангу.

У другому таймі Андрій Шевченко та зовсім юний Андрій Ярмоленко могли знімати всі питання щодо переможці, однак їм забракло удачі та майстерності, щоб реалізувати свої моменти.

Кінцівка матчу видалася настільки напруженою, що могла коштувати Україні перемоги і всіх старань. Лідери Англії Вейн Руні та Френк Лампард на останніх хвилинах могли забивати, але після їхніх ударів м'яч пролітав повз ворота. Незважаючи на нервову кінцівку, команда Олексія Михайличенка здобула важливу перемогу, яка допомогла пробитися в плей-офф кваліфікації.

  • Відео голу та огляд матчу Україна - Англія у 2009-му році у відборі на ЧС-2010:

Україна - Англія 1:0
Гол: Назаренко, 30

Україна: Пятов - Кобін, Кучер, Хачеріді, Ракицький - Тимощук, Гай - Назаренко (Ярмоленко, 67), Ротань - Мілевський, Шевченко (Гусєв, 90+2)

Англія: Грін - Джонсон, Фердинанд, Террі, Е.Коул - Леннон (Джеймс, 15), Каррік, Лампард, Джеррард (Мілнер, 46) - Хескі (Карлтон Коул, 72), Руні

Предупредження: Кобін, Хачеріді, Тимощук, Ротань, Пятов

Вилучений: Грін, 14

На 15-й хвилині Шевченко не реалізував пенальті.

Після перемоги над Англією

У заключному турі кваліфікації збірна України вже сама визначала долю другого місця. Щоб там залишатися треба було перемагати Андорру, з чим гравці впоралися - 6:0.

У плей-офф кваліфікації ЧС-2010 збірна України отримала в суперники національну команду Греції. Перша зустріч в Афінах видалася дуже тактичною і безгольовою - команди зіграли в нульову нічию.

Матч-відповідь збірних проходила в Донецьку на Донбас-Арені. Уся увага українців того вечора була звернена саме на матч України та Греції, адже шанси на вихід на чемпіонат світу були хороші. Незважаючи на підтримку фанатів і вболівальників, збірна України не змогла здобути потрібний результат, щоб пробитися на мундіаль.

Долю протистояння Україна - Греція вирішив один гол, автором якого став Дімітріос Салпінгідіс. Як би не старалися українські гравці, але пробити Александроса Цорваса не вдалося. Після фінального свистка були розбиті серця всієї України.

Читайте також: Україна - Англія: прогноз на матч кваліфікації Євро-2024

Історичний слід

Поєдинок у Дніпрі надовго увійшов в історію України. Можна посміхатися чи дивуватися, але саме та зустріч стала єдиною, в якій перемогу здобула збірна України. Були ще матчі, що запам'ятовуються: нічия з шедевром Коноплянки на Вемблі, а потім удома по нулях у Києві.

Сумарно Україна та Англія провели між собою вісім матчів, але лише раз перемагали українські футболісти. Та перемога надовго увійшла в історію за значущістю і за тим характером, який показали наші гравці.

Зовсім скоро Україна отримає черговий шанс, щоб поліпшити свою статистику протистоянь з Англією. Результат зустрічі може бути будь-яким, але важливо, щоб вболівальники з України могли пишатися грою команди. Віримо, сподіваємося і чекаємо! На ISPORT.ua буде доступна онлайн-трансляція зустрічі, яка розпочнеться о 19:00 за Києвом.

Зазначимо, раніше ISPORT.ua згадував найгірший матч України з Англією, який трапився на минулому європейському турнірі.

Дмитро Данець, ISPORT.ua

КЛЮЧОВІ СЛОВА: Україна Англія

x
Для зручності користування сайтом використовуються куки. Докладніше...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознайомлений(а) / OK