Або труси одягніть, або хрестик зніміть: Рух образився на Карпати через висловлювання тренера

Львівський Рух виступив з заявою щодо висловлювань Андрія Тлумака.
2023 г., 11 січня, 15:11
Рух Львов
Рух Львов

Схоже виник черговий скандал в українському футболі, цього разу за участі львівських клубів - Карпат та Руху.

Головний тренер "зелено-білих" в інтерв'ю клубному каналу сказав, що талановита молодь Руху - це карпатівські вихованці. Такі слова не сподобалися "жовто-чорним".

"Останнім часом з боку футбольного клубу «Карпати» неодноразово прозвучали звинувачення в тому, що Рух начебто "забрав" молодих вихованців "зелено-білих" і завдяки цьому досягнув успіхів у чемпіонаті України та на міжнародній арені. Хотілося би отримати від наших колег і партнерів по футбольній кухні уточнення: це офіційна позиція клубу чи особиста думка головного тренера? І чи готовий клуб нести відповідальність за вислови своєї офіційної посадової особи?"

Такими словами розпочинається заява Руху на офіційному сайті клубу. Після чого львів'яни розбираються, чиїми ж вихованцями є футболісти, які наразі виступають за Рух в УПЛ та в Юнацькій Лізі УЄФА.

"Ще 2,5 роки тому про більшість цих юнаків, здебільшого, ніхто не знав. Це тепер вони стали ключовими гравцями молодіжної, юніорської та юнацьких збірних команд України. Завдяки роботі в ФК Рух, тренерам, які тут працюють, і умовам, які тут для них створили, хлопці розпочали грати на високому рівні, про них заговорили, і не лише в Україні.

Так, вони раніше навчалися у футбольних закладах, які мали стосунок до збанкрутілих 2021-го року Карпат, але там у них з різних причин прогресу не було. Найоптимальнішим варіантом став перехід у Рух. Запитайте в батька Марка Сапуги - Андрія (не ворог же він своєму синові), коли погодився на його перехід у стан «жовто-чорних», і зараз Марко входить до когорти найперспективніших молодих футболістів України.

До речі, за футболістів, які мали стосунок до збанкрутілих Карпат та їх супутніх структур, ФК Рух (Львів) заплатив компенсацію у розмірі близько двох мільйонів гривень. Усі ці футболісти перейшли в Рух і підписали контракти з нашим клубом, згідно з регламентними нормами ФІФА й УЄФА. Якщо би відбувалося по-іншому ("забрали" чи "вкрали"), то УАФ навряд чи би всіх їх зареєструвала. Не кажучи вже про УЄФА, який вніс цих гравців у заявку ФК Рух" на Юнацьку лігу УЄФА".

фото ФК Рух
фото ФК Рух

Рух також розповів, які футболісти можуть офіційно вважатися вихованцями того чи іншого клубу.

"Звернемося до чіткого юридичного моменту, про який ідеться в статті 31 Регламенту ФІФА зі статусу і трансферу футболістів, також цей пункт прописаний і в регламенті УАФ: "Вихованцем клубу є гравець, який у віці від 15-ти до 21-го року був зареєстрований за цей клуб упродовж терміну, що дорівнює трьом повноцінним сезонам". Тобто жоден із тих футболістів Руху, які грають зараз у Юнацькій лізі УЕФА, офіційно не є вихованцем Карпат.

Для всіх цих хлопців пішов третій рік у складі "жовто-чорних", по закінченні якого вони стануть повноцінними вихованцями Руху, згідно з регламентними нормами ФІФА, УЄФА й УАФ. Тому перед тим, як говорити хоча би про одного свого вихованця, варто подивитися на рік заснування вашого клубу – 2020-ий. Є запитання?"

Далі представники Руху зачепили тему спадкоємності Карпат. Як відомо, легендарний клуб було оголошено банкротом, а нинішні Карпати офіційно не мають жодного відношення до тих "левів".

Є у цій історії ще й такий нюанс. Карпати розповідають, що Рух начебто "забрав" їхню школу та, відповідно, футболістів, не розуміючи, до чого може довести така риторика. Тож футбольний клуб Рух уже підготував звернення у відповідні органи УАФ і УЄФА, щоби ті допомогли Карпатам визначитися, які вони "зелено-білі", – ті, що припинили існування (ТзОВ КПФ "Карпати"), збанкрутувавши з великими боргами, чи все ж не ті (ТзОВ ФК "Карпати"), про що заявляли в період свого нібито відновлення.

"Якщо насправді та на офіційному рівні Карпати вважають своєю ту школу, де розпочинали свій шлях нині перспективні "рухівці", то ласкаво просимо ще раз публічно оголосити про це і виставити юридично-документальну претензію до ФК Рух (Львів). Такі заяви означатимуть, що теперішні нові Карпати хочуть повернути не лише емблему, яку їм віддали фанати, але й історію клубу. А якщо так, то варто сплатити борги футболістам і працівникам клубу, які залишилися неоплаченими. З огляду на заяви, які лунають від імені Карпат, вони, схоже, вже назбирали кошти на виплату всіх боргів свого попередника. Ми правильно все зрозуміли?

Наразі ж у юридичній площині виходить не зовсім так, як дає свідчення у своїх інтерв’ю нинішній головний тренер "зелено-білих" Андрій Тлумак. З одного боку, зазіхати на ті Карпати (їх емблему, історію, вихованців тощо) він не має жодних прав, адже немає навіть натяку на правонаступництво. Але з іншого, судячи з відповідної риторики, схоже, хоче приписати собі все – історію, традиції, герб та інше…"

Останньою претензією Руху до Карпат було те, що їхній клуб в стані суперника часто "намагаються образити, згадуючи їхнє минуле і називаючи їх командою з Винників". Представники Руху вимагають називати їх клубом зі Львова, адже саме це місто є офіційним домом "жовто-чорних".

КЛЮЧОВІ СЛОВА: скандал Рух

x
Для зручності користування сайтом використовуються куки. Докладніше...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознайомлений(а) / OK