Україна бойкотуватиме всі турніри з дзюдо через допуск росіян

Міжнародна федерація дзюдо не збирається змінювати своє рішення щодо допуску до змагань представників Росії та Білорусі.
2022 г., 17 червня, 13:19
Дар'я Білодід / Getty Images
Дар'я Білодід / Getty Images

Кілька днів тому сталася скандальна подія у спортивному світі – Міжнародна федерація дзюдо (IJF) прийняла рішення послабити санкції щодо російських та білоруських спортсменів та допустила їх до змагань у нейтральному статусі.

Після цього Федерація дзюдо України написала листа до IJF, в якому вказала, що відмовиться від участі у змаганнях, якщо на них будуть представники країн-агресорів.

Міжнародна федерація дзюдо відповіла на це звернення, та вказала, що не хоче дискримінувати спортсменів і не скасовуватиме свого рішення. Лист підписав президент IJF Маріус Візер із Румунії.

"Спорт був і завжди буде унікальним мостом між націями. Ми, безперечно, проти війни, але також і проти ненависті. Молоді люди, а особливо спортсмени, повинні бути зразком для наслідування для своїх і майбутніх поколінь.

Спортсмени не можуть нести відповідальність за рішення деяких лідерів, особливо в умовах, коли вони вважають за краще змагатися, а не йти на війну. Спорт означає дружбу, єдність, солідарність і мир.

У дзюдо ми не будемо заохочувати поділ і ненависть. Не можна допустити, щоб будь-яка негативна сила розділила сім'ю, подібну до сім'ї дзюдоїстів, і ми повинні бути прикладом і для інших спільнот.

Я глибоко розчарований тим фактом, що в цьому конфлікті ми говоримо тільки про перемогу тієї чи іншої сторони, а не про мир.

Ми повинні бути тими, хто через спорт надихає конфліктуючі сторони і показує їм, що мир – це єдине рішення для того, щоб зупинити конфлікт і повернути глобальну стабільність.

Ми повинні бути єдині і в хороші, і в погані часи. Ми не можемо карати людей, які не несуть відповідальності за вчинки інших. Це означало б дискримінацію, а в нашому спорті війні, політиці та дискримінації немає місця", - говориться у листі.

Президент федерації дзюдо України Михайло Кошляк подякував федерації за відповідь, але наголосив, що Україна бойкотуватиме всі старти.

"Є позиція IJF, і я вдячний їм за відповідь. І є позиція ФДУ, яку ми озвучили раніше – якщо російських та білоруських дзюдоїстів не усунуть від змагань, ми не братимемо участь у стартах під егідою IJF. Нових заяв не буде.

Ми просто не можемо вчинити якось інакше. В країні йде жорстока війна, націлена на знищення України, як нації: скалічені діти, тисячі загиблих мирних людей, зруйновані будинки, стерті з лиця землі цілі міста та села, воїни гинуть.

Серед загиблих є і тренери з дзюдо. І все тому, що хтось по-своєму бачить межі нашої країни. І, до речі, не лише нашої”, - написав Кошляк у Facebook.

Раніше повідомлялося, що український дзюдоїст Георгій Зантарая відмовиться від своїх звань та титулу чемпіона світу , якщо росіян допустять на турнір з дзюдо.


x
Для зручності користування сайтом використовуються куки. Докладніше...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознайомлений(а) / OK