Лимони Почеттіно, вплив Мессі та поцілунок Рубіалеса: підсумки 2023 року у футболі

ISPORT продовжує роздавати всілякі номінації за підсумками вже минулого року.
3 січня, 10:00

2023 рік уже добіг кінця, однак, підбиття його підсумків все ще залишається актуальним.

Як вже було сказано раніше, минулий рік у футболі був занадто насиченим, тому, його підсумки розділені на дві частини. До вашої уваги друга половина роздачі "призів" за підсумками 2023 року.

"Як так?" року

Дортмундська Боруссія в минулому сезоні Бундесліги була досить сильним колективом. Особливо це проявилося в другій частині сезону, тож, "джмелі" були фаворитом у чемпіонських перегонах.

В останньому турі колективу Едіна Терзича залишалося лише перемогти середняка чемпіонату в особі Майнца, однак, із самого початку все пішло не за їхнім планом. Гості в першому таймі забили двічі, а господарі не реалізували пенальті.

Прокинулися дортмундці занадто пізно. У другому таймі вдалося лише здобути нічию, а Баварія водночас обіграла Кельн і лише через кращу різницю м'ячів здобула титул.

"Я бив, а не подавав" року

Минулого року було два м'ячі, які могли б претендувати на цю нагороду, але все ж гол Олександра Караваєва у ворота Північної Македонії викликає менше сумнівів.

Джерело: Getty Images

Те, що Михайло Мудрик справді цілеспрямовано бив у ворота Давіда Раї в матчі проти Арсеналу, може піддаватися дискусії, однак, не так важливо те, що замислював вінгер Челсі, - важливим є те, що з цього вийшло, а вийшов з цього неймовірно красивий гол.

Бомбардир року

Кріштіану Роналу переживає другу, а можливо і третю молодість у Саудівській Аравії.

Португалець демонструє видатну результативність у таборі Ан-Насра і за кількістю голів за каледнарний рік випередив усіх можливих футболістів світу, які виступають у вищих дивізіонах, включно з такими топами, як Ерлінг Голанд і Кіліан Мбаппе.

Вплив року

Не відстає від Роналду і його "заклятий противник" в особі Ліонеля Мессі.

Джерело: Getty Images

Аргентинець, звісно, не забив такої ж кількості голів, але свій клуб і лігу вивів на якісно новий рівень. 

Мессі став тим, хто значно збільшив увагу до МЛС та Інтер Маямі персонально. "Рожеві" розпродають квитки та абонементи на свої матчі за лічені секунди, а на стрімінговий сервіс Apple TV+, якому належать права на показ ліги, підписалося майже 300 тисяч осіб лише за один місяць після переходу Лео.

"Попутного вітру в ср**у" року

Джерело: shakhtar.com

Довго зупинятися на цьому персонажі не хочеться.

Єдине, що хотілося б сказати про олександра роспутька, так це те, що краще б він та інші любителі "русского мира" опинилися на болотах ще раніше.

Цитата року

Чеферін і близько не стає в один ряд зі своїм майже тезкою, однак, хочеться порадити функціонеру надалі тримати язик за зубами.

Незадовго до найважливішого матчу відбору на Євро-2024 функціонер вирішив, що буде доречним заявити про те, що континентальний форум потребує участі на ньому збірної Італії.

Пізніше словенець не зупинився на цьому і висловив надію ще й на прохід Боснії та Герцеговини. Утім, збірній України в телефонній розмові з Володимиром Зеленським Чеферін також побажав удачі, тож, будемо сподіватися, що простору для конспірології після матчів плей-офф відбору на ЧЄ-2024 не залишиться.

Скандал року

Якщо вже мова зайшла про президентів футбольних асоціацій, то є один чоловік, який беззастережно заслуговує на перемогу в окремій номінації.

Луїс Рубіалес, ймовірно, думав, що він просто відсвяткує перемогу своєї збірної на жіночому чемпіонаті світу, але сталося далеко не так.

Джерело: Getty Images

Вчинок, здійснений на емоціях, коштував і без того досить скандальному функціонеру подальшої кар'єри у футболі.

Рубіалес намагався виправдатися за поцілунок у губи Дженні Ермосо, але це йому так і не вдалося зробити. У підсумку, він позбувся своєї посади і отримав дискваліфікацію на 3 роки.

Тюрма року

Тут визначитися з переможцем було особливо складно.

Джерело: Getty Images

Дані Алвес і Андрій Павелко однаково заслуговують на "почесне звання", хоча віддати приз поки що чинному президенту УАФ логічніше з огляду на орієнтацію на місцевого читача.

Воля року

Однак, є й ті, хто зумів уникнути серйозного покарання за більш серйозні звинувачення.

Джерело: Getty Images

Бенжамену Менді цілком загрожував тюремний термін за звинувачення в сексуальному насильстві над кількома жінками, однак. суд присяжних у Великій Британії його виправдав.

Звісно, як і Мейсон Грінвуд, французький захисник не зміг повернутися до своєї команди після подібного скандалу та величезного періоду без футболу, однак, на Батьківщині його з радістю прийняв Ланс, який виступає у вищому дивізіоні. 

Допінг року

Одна з тих номінацій, де переможець мав хорошого опонента, однак, Поль Погба все ж сильніше заслуговує на визнання.

Якби не історія з французом, то "нагороду" б, найімовірніше, отримав Папу Гомес, якого дискваліфікували лише за місяць після переходу до Монци, однак, кар'єра аргентинця і так була близькою до заходу, та й загалом він не такий популярний, як Поль, тому, Погба бачиться більш логічним варіантом.

Хтось, можливо, ще сподівався, що хавбек повернеться на свою пікову форму, адже йому лише 30 і пограти на високому рівні він цілком був здатний, однак, тепер шанси на це зовсім вже примарні.

Судді року

Судді скрізь ухвалюють сумнівні рішення, але є ті чемпіонати, в яких їхня кваліфікація викликає особливі питання.

Джерело: Getty Images

Англійський чемпіонат є одним із таких. У поточному сезоні рефері в АПЛ демонструють особливу відсутність послідовності та нормальної комунікації між собою під час ухвалення рішень.

Будемо сподіватися, що цей "приз" вмотивує місцевих арбітрів інтерпретувати футбольні правила більш справедливо.

Забобон року

Більшість спортсменів і тренерів є вельми забобонними людьми, готовими дотримуватися будь-яких ритуалів, які на їхню думку приносять їм успіх.

Джерело: Getty Images

Як ми дізналися 2023 року, своє особливе марновірство є й у наставника Челсі Маурісіо Почеттіно. Аргентинець вірить в особливу силу лимонів, які мають принести удачу, однак, їм потрібен час.

Що ж, як ми бачимо з цього сезону, час ще не настав. Залишається відкритим питання, що ж трапиться раніше: дозріють лимони чи закінчиться терпіння Тодда Боулі.

Нагадаємо, раніше вийшла перша частина підбиття підсумків року, де ISPORT визначив переможців у таких номінаціях, як команда року, гравець року, тренер року і безліч інших.

Слідкувати за новинами та отримувати цікавий спортивний контент можна в нашому Telegram-каналі!

КЛЮЧОВІ СЛОВА: підсумки

x
Для зручності користування сайтом використовуються куки. Докладніше...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознайомлений(а) / OK