Гран-прі Австрії: розклад та результати

У Шпільберзі пройде одинадцятий етап календаря Формули 1, всі результати та розклад дізнавайся на ISPORT.
1 липня, 07:34
Гран-прі Австрії / Getty Images
Гран-прі Австрії / Getty Images

У 2024 році відбудеться 75-й чемпіонат світу Формули 1, яка є вищим класом змагань для гоночних автомобілів з відкритими колесами.

Сезон-2023 пройде з 29 лютого (етап у Бахрейні) до 8 грудня (етап в Абу-Дабі). Команди борються за Кубок конструкторів, тоді як пілоти беруть участь в особистому заліку.

На даний момент володарем КК є Ред Булл (всього 6 перемог), а чинним чемпіоном світу – Макс Ферстаппен (3 титули).

Траса та статистика

Найперший Гран-прі Австрії відбувся 1963 року на трасі, розташованій на аеродромі неподалік міста Цельтвег (Штирія). У 1964 році ця гонка офіційно потрапила до календаря Формули 1.

Однак відразу після цього Гран-прі траса була визнана надто небезпечною: вона була вузькою та вибоїстою. У результаті Гран-прі Австрії було виключено з календаря доти, доки не буде побудовано відповідний трек.

Конфігурація Цельтвегу
Конфігурація Цельтвегу

Такий був створений у Шпільберзі і отримав назву Естеррайхринг. Він пробув у календарі з 1970 до 1987 року. І знову в австрійців виникли неприємності: у 1987 році ФІА визнала трасу невідповідною вимогам безпеки. З 1988 до 1996 року Гран-прі Австрії не проводився.

У 1996 році Естеррайхрінг зазнав радикальних змін і вже наступного року він повернувся до "королівських перегонів" під назвою А1-Ринг (на честь стільникового оператора А1, який фінансував реконструкцію).

Схема трас Естеррайхринг (сірі лінії) та А1-Ринг (чорні лінії)
Схема трас Естеррайхринг (сірі лінії) та А1-Ринг (чорні лінії)

Згідно з договором гонка Ф1 повинна була тут проводитися десять років, але Берні Екклстоун розірвав угоду в 2003 році, оскільки в Австрії набув чинності закон, який забороняє рекламу тютюнової продукції. Проблема була в тому, що такі компанії, як Marlboro, West та інші, фінансували команди пелотону.

У 2008 році власник Ред Булл Дітріх Матешиц викупив трасу, перейменував її в Ред Булл Ринг та зайнявся реконструкцією її інфраструктури. З 2014 року Гран-прі Австрії став незмінним учасником календаря Формули 1.

Найбільшу кількість перемог на цьому Гран-прі здобув Макс Ферстаппен (4 перемоги), а рекордсменом серед команд є Феррарі (7). На одну перемогу менше у МакЛарена (6).

За гонку пілоти проходять дистанцію в 71 коло (306 452 м). Довжина одного кола становить 4 318 м.

Конфігурація Ред Булл Ринга
Конфігурація Ред Булл Ринга

Розклад та результати заїздів Гран-прі Австрії-2024

П'ятниця, 28 червня

  • Перша практика

  • 17:30 - кваліфікація спринту

Субота, 29 червня

  • Спринт

  • Кваліфікація Гран-прі Австрії

Неділя, 30 червня

Нагадаємо, що на ISPORT можна ознайомитись із особистим заліком пілотів, а також положенням команд у Кубку конструкторів.

КЛЮЧОВІ СЛОВА: Гран-прі Австрії

x
Для зручності користування сайтом використовуються куки. Докладніше...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознайомлений(а) / OK