Урок історії: Чому Північна Македонія отримала нову назву

ISPORT розповідає про суперечку, що виникла між сьогоднішнім суперником збірної України та Грецією
2023 г., 16 червня, 16:35
Північна Македонія / Getty Images
Північна Македонія / Getty Images

Сьогодні, 16 червня, о 21:45 за Києвом збірна України зіграє проти Північної Македонії

Однак, як можуть пам'ятати вболівальники зі стажем, балканська країна не завжди носила саме таку назву.

ISPORT розповідає про походження назви Македонія, і чому країні довелося стати Північною Македонією.

Джерело: Getty Images

Походження назви Македонія

Є дві версії походження цієї назви. Згідно з однією з них, назва країни походила від назви давньогрецького царства Македонес, що утворилася від прикметника македнос, що означає високий, що має той самий корінь, що й іменник довжина в давній та новогрецькій мові. Ймовірно, назва означала горяни або високі люди.

Згідно з другою версією від давньогрецького поета Гесіода, назва походить від царя-засновника країни, сина Зевса - Македона.

Джерело: Getty Images

Чому Македонія була змушена стати Північною Македонією

Після здобуття незалежності країною 1993 року в її уряду одразу виникли суперечки з Грецією, в якій є область з аналогічною назвою, що розташована в північній частині країни.

На прохання греків, в ООН Македонія увійшла, як Колишня Югославська Республіка Македонія. Також грецький уряд перешкоджав появі балканської країни в ЄС і НАТО доти, доки їхня суперечка не буде вирішена.

Суперечка виникла через те, що, на думку грецьких чиновників, Македонія в такий спосіб могла просунути концепцію Великої Македонії, яка включала б у себе території Албанії, Сербії, Болгарії та тієї самої Греції, а також через те, що мільйони греків ідентифікують себе, як македонці, не маючи водночас на увазі те, що вони вважають себе народом іншої країни.

Розв'язка ситуації настала протягом 2010-их. У 2011 Македонія подала до суду на Грецію, звинувативши ту в тому, що вона перешкоджає вступу країни в ЄС і НАТО. Того ж року суд ООН визнав, що Греція не має права перешкоджати вступу Македонії в будь-які організації, однак, на ситуацію це ніяк не вплинуло, що в контексті ООН вкрай частий підсумок.

До консенсусу сторони дійшли у 2018. Тоді прем'єр-міністр Греції Алексіс Ципрас і прем'єр-міністр тоді ще Македонії Зоран Заєв досягли угоди про те, що "Республіка Македонія буде перейменована в Республіку Північна Македонія".

Алексис Ципрас и Зоран Заев
Алексис Ципрас и Зоран Заев / Джерело: Getty Images

Читайте також: Україна - Північна Македонія: прогноз на матч відбору Євро-2024

30 вересня того ж року в балканській країні відбувся референдум, на якому було винесено лише одне запитання: "Чи схвалюєте ви членство в Європейському Союзі та НАТО, прийнявши угоду між Республікою Македонія та Грецькою республікою?"

За явки всього 37% виборців, близько 94% тих, хто проголосував, ствердно відповіли на це запитання. На початку наступного року угоду між Ципрасом і Заєвим ратифікували уряди обох країн, за місяць на карті світу офіційно з'явилась Північна Македонія, а 2020-го вона стала 30-им членом НАТО.

Джерело: Getty Images

Нагадаємо, що на нашому сайті ви можете дізнатися про історію протистояння між Україною та Північною Македонією.


x
Для зручності користування сайтом використовуються куки. Докладніше...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознайомлений(а) / OK