Скільки команд, коли та з яких стадій стартують: все про єврокубки для українських клубів

ISPORT розповідає про наступний єврокубковий сезон для України.
6 березня, 12:15
Колаж Василь Войтюк / Getty Images / ФК Полісся
Колаж Василь Войтюк / Getty Images / ФК Полісся

На жаль, кампанія-2023/24 в Європі для України завершена. Це був ганебний виступ всіх, окрім донецького Шахтаря.

"Гірники" змогли в досить непростій групі до останнього боротися навіть за плей-офф Ліги чемпіонів, але всіх їхніх досягнень не вистачило, щоб не пробити дно.

Наша країна втратить одне місце в єврокубках через сезон, адже в рейтингу асоціацій опустилась нижче 15-го місця. Але як для українських клубів виглядатиме наступний розіграш єврокубків?

Ліга чемпіонів

Ще минулого року українці почали своє падіння рейтингом УЄФА і втратили фіксоване місце в основній стадії Ліги чемпіонів.

Цікаво виходить, команд на цій стадії стало більше, але ми місце втратили. Але зараз не про це.

Джерело: Getty Images

Офіційні правила говорять:

Чемпіон України сезону-2023/24 розпочне розіграш Ліги чемпіонів-2024/25 з плей-офф раунду кваліфікації "шляху чемпіонів". Разом з ним з цієї стадії змагань кваліфікацію почнуть чемпіони Сербії, Туреччини та Швейцарії, а також 6 переможців минулої стадії шляху чемпіонів.

Але є одне але, про яке ми вже розповідали раніше – якщо чемпіоном України стане донецький Шахтар, він омине кваліфікацію та вийде в основну стадію Ліги чемпіонів напряму.

В наступному розіграші в Лізі чемпіонів гратиме і віце-чемпіон України. Свій початок в турнірі друга команда країни розпочне з другого кваліфікаційного раунду шляху "представників ліг".

Першим суперником буде хтось з віце-чемпіонів Австрії, Сербії, Туреччини, Швейцарії або Чехії.

Далі буде третій раунд і можливі суперники в особі других команд Бельгії, Шотландії та Португалії, бронзового призера Нідерландів та четвертого місця чемпіонату Франції.

Джерело: Getty Images

Після цього ще один раунд кваліфікації - плей-офф. Всього через цей шлях в Лігу чемпіонів пройде дві команди, чи великі в нас шанси?

Якщо наш чемпіон чи віце-чемпіон програє плей-офф Ліги Європи

Ліга Європи

По-перше, варто зазначити – якщо наш чемпіон, або ж віце-чемпіон програють свій раунд плей-оф, то "опускаються" в основний раунд Ліги Європи. Якщо віце-чемпіон програє третій раунд кваліфікації – то також "опускається" відразу в основний раунд Ліги Європи. Якщо віце-чемпіон програє другий раунд кваліфікації – "опускається" в третій раунд кваліфікації Ліги Європи.

По-друге, прямої путівки в основну стадію Ліги Європи у нас немає. Представник України стартуватиме з третього раунду відбору турніру.

Джерело: Getty Images

Цим представником буде переможець Кубка України. Нагадаємо, в півфіналах турніру зіграють:

  • Шахтар - Чорноморець
  • Полісся - Ворскла

Можливо, переможцем Кубка стануть Шахтар або Полісся, які претендують на місце в двійці найкращих цього сезону. В такому разі путівку в Лігу Європи отримає бронзовий призер чемпіонату.

Про можливих суперників нашої команди в кваліфікації говорити зарано, бо їх може бути дуже багато.

Ліга конференцій

Знову ж таки, по-перше, треба нагадати, що в разі поразки нашого представника з Ліги Європи в третьому раунді кваліфікації, він "опуститься" в плей-оф раунд кваліфікації ЛК. Якщо ж "представник" програє в плей-оф кваліфікації ЛЄ, то відправиться в основну стадію ЛК.

Є також теоретична можливість, що віце-чемпіон повторить шлях Дніпра-1 і спочатку програє в кваліфікації ЛЧ, потім в кваліфікації ЛЄ і в результаті "опуститься" в Лігу конференцій.

А що там про команди, які напряму виходять в цей турнір?

Джерело: Getty Images

Так, офіційно згідно правил, Україна відправляє в Лігу конференцій два колективи, які займуть третє та четверте місце в чемпіонаті.

Звісно, в разі якщо переможець Кубка займе одне з перших чотирьох місць, то в Лігу конференцій відправиться п'ята команда чемпіонату.

Цікаво те, що особливої різниці між цими командами не буде, адже обидві вимушені будуть розпочинати свій шлях з другого раунду кваліфікації. Тобто, щоб вийти в основну стадію турніру, треба буде пройти цілих три раунди відбору, що для наших клубів майже недосяжна мета. Та ще й серед суперників можуть бути представники Іспанії, Англії чи Італії.

Як все виглядає на дану мить?

 На 6 березня 2024 року турнірна таблиця чемпіонату України виглядає наступним чином:

  1. Дніпро-1
  2. Кривбас
  3. Шахтар
  4. Динамо
  5. Полісся

Якщо б все закінчилось саме так (припустимо, що Кубок України виграв Шахтар), то:

  • Дніпро-1 стартувало б з ПО раунду кваліфікації Ліги чемпіонів (шлях чемпіонів);
  • Кривбас стартував би з 2-го раунду кваліфікації ЛЧ (шлях представників ліг);
  • Шахтар стартував би з 3-го раунду кваліфікації Ліги Європи;
  • Динамо та Полісся стартували б з 2-го раунду кваліфікації Ліги конференцій;

Ну, а якщо припустити, що Кубок України виграв Чорноморець чи Ворскла, тоді вони б стартували з 3-го раунду кваліфікації Ліги Європи, а Шахтар та Динамо - з 2-го раунду кваліфікації Ліги конференцій.

Слідкувати за новинами та отримувати цікавий спортивний контент можна в нашому Telegram-каналі!


x
Для зручності користування сайтом використовуються куки. Докладніше...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознайомлений(а) / OK