iSport

Універсітатя Крайова - суперник Зорі, як непоганий приклад для українських клубів

ISPORT розповідає, як досить простий за європейськими мірками клуб за непогані гроші продає своїх гравців
2022 г., 4 августа, 12:00
Універсітатя Крайова

Вже сьогодні луганська Зоря зустрінеться з Університатею з міста Крайова в рамках третього кваліфікаційного раунду Ліги конференцій.

Хочеться сподіватись, що підопічні Патріка ван Леувена продемонструють майстер-клас на футбольному полі, але точно можна констатувати той факт, що румунський клуб може дечого навчити не тільки Зорю, а й інші українські команди.

Універсітатя являє собою приклад скромного колектива, який вміє грамотно працювати на трансферному ринку.

ISPORT вирішив виділити декілька найцікавіших угод за участю румунського колективу.

Валентин Міхайла

22-річний вінгер чудово зарекомендував себе в сезоні-19/20 в 32 матчах, відзначившись девятьма голами та одинадцятьма асистами, проте вже тоді можна було помітити в румуна й певні проблеми, адже за ті ж 32 матчі він встиг оформити не тільки 11 результативних передач, а й заробити стільки ж жовтих карток, проте це не налякало італійську Парму, яка виклала за гравця 9 млн євро.

В таборі "хрестоносців" футболіст загубився, лише одного разу зігравши усі 90 хвилин та ще чотири рази майже увесь матч, проте за 16 матчів він оформив 3+2 за системою гол+пас, до яких додались ще 2 голи та 1 ассист в першій половині минулого сезону в італійській Серії Б.

Ймовірно, через це в зимнє трансферне вікно на гравця звернула увагу Аталанта, але орендна угода не принесла коресті ані гравцю (лише 7 матчів за клуб, в жодному з яких він не відіграв більше 45 хвилин), ані клубу (0 результативних дій).

Зараз Міхайла оцінюється Transfermarkt у 5.5 млн євро, що на 3.5 млн менше ніж сума, за яку він переходив до Парми.

Валентін Міхайла

Александру Мітріца

Знов вінгер, але шлях Мітріци дещо екзотичніший. Александру теж встиг пограти в Серії А, де продемонстрував схожі з Міхайлою цифри.  Три асисти та один гол за 15 матчів. Проте в його кар'єрі це було до Універсітаті. Після Універсітаті Мітріца став гравцем американського Нью-Йорк Сіті, обійшовшись клубу в 8 млн євро в той час, як Крайова заплатила за нього лише 730 тисяч.

В МЛС Мітріца не закріпився, почавши їздити по орендам. Румун вже встиг пограти за Аль-Раед, Аль-Ахлі та грецький ПАОК, але все ще належить Нью- Йорку. Зараз трансферна вартість гравця збірної Румунії оцінюється Transfermarkt в 4 млн євро.

Александру Мітріца

Александру Чікалдау

Переходимо в центр поля. Александру Чікалдау, як і його тезка Мітріца не є вихованцем Універсітаті, та й дістався він оппонентам Зорі за доволі великі за місцевими мірками 2.5 млн євро, але й продали футболіста в турецький Галатасарай за суму на 4 млн більшу.

Чікалдау на відміну від згаданих вище виконавців не загубився в чемпіонаті рівнем вище і став міцним гравцем основи гранду турецької Суперліги, зігравши 32 матчі в чемпіонаті та відзначившись 4 забитими мячами та 3 гольовими передачами, хоча і в його трансферній оцінці спостерігається регрес, адже на піку Transfermarkt оцінював гравця в 9 млн євро, а зараз в 7.5 млн євро.

Александру Чікалдау

Андрей Іван

Універсальний гравець групи атаки вважався дуже перспективним декілька років тому назад та в 2017 перейшов до Краснодару з країни-террориста, коштувавши клубу 3 млн євро. Вояж Івана виявився невдалим, і вже через 2 роки транзитом через венський Рапід футболіст повернувся у рідні пенати, де швидко повернув собі статус лідера команди. 

Незважаючи на скромну вартість в 1.8 млн євро, Іван - головна зброя Універсітаті в атаці. В минулому раунді він вже доклав своїх зусиль для проходу команди в наступному стадію, забивши Влажнії у першому матчі, який закінчився з рахунком 1:1.

Андрей Іван

Владімір Скреціу

22-річний центрбек має схожу з попереднім героєм історію розвитку своєї кар'єри, але без настільки темних плям, як у Івана. У віці 18 років на Скреціу звернули увагу скаути бельгійського Генку. 

"Магістри" виклали за футболіста 2 млн євро та підписали з ним 2-х річний контракт, який добіг свого завершення в 2020 році, а Скреціу повернувся в Універсітатю у якості вільного агента.

Важко скажити, чи зіграє Владімір проти Зорі, адже в чемпіонаті він є безальтернативним гравцем основи, зігравши в усіх трьох матчах по 90 хвилин, а от у матчах проти Влажнії Ласло Блінт не довірився гравцю, і він зіграв лише трохи більше 30 хвилин з 180 можливих.

Владімір Скреціу

Нагадаємо, матч Зоря - Універсітатя пройде сьогодні, 4 серпня, о 20:30 на Арені Люблін в однойменному місті. На нашому сайті доступний прогноз на поєдинок.