Україна - Англія: історія протистоянь

ISPORT розповідає історію зустрічей між національними збірними України й Англії.
2023 г., 26 березня, 13:00
Україна - Англія: історія протистоянь / Getty Images
Україна - Англія: історія протистоянь / Getty Images

У неділю, 26 березня, збірна України стартує в кваліфікації чемпіонату Європи-2024.

У другому турі відбору Євро-2024 підопічні Руслана Ротаня зіграють на виїзді зі збірною Англії. Поєдинок відбудеться у Лондоні на стадіоні Вемблі та розпочнеться о 19:00 за київським часом.

Дивіться також: онлайн-трансляція матчу Англія - Україна

Напередодні поєдинку ISPORT розповідає історію протистояння команд.

Статистика очних зустрічей

Загалом у своїй історії команди провели між собою вісім матчів: чотири в рамках відбору на чемпіонати світу, два поєдинки були товариськими та ще дві зустрічі пройшли на чемпіонатах Європи.

  • Усього матчів: 8
  • Перемоги Англії: 5
  • Перемоги України: 1
  • Нічиї: 2
  • Англія забила голів: 13
  • Україна забила голів: 3
  • Найбільша перемога Англії: 4:0
  • Найбільша перемога України: 1:0

Перша зустріч команд

Уперше Україна зіграла з Англією практично 23 роки тому – у 2000 році команди провели спаринг на стадіоні Вемблі в Лондоні, та "синьо-жовті" програли з рахунком 0:2. Голами у тому поєдинку відзначилися Роберт Фаулер та Тоні Адамс.

Англія – Україна 2:0
31.05.2000 р., товариський матч
Вемблі, Лондон (Англія)

Голи: Фаулер, 43, Адамс 68

Україна: Кернозенко (Левицький, 84), Лужний (к), Тимощук, Головко, Ващук, Дмитрулін, Попов (Воробей, 70), Гусін, Кандауров (Мороз, 63), Шевченко, Ребров.

Єдина перемога України в історії протистоянь

У рамках відбору на чемпіонат світу-2010 збірна України потрапила до однієї групи з Англією. Першу очну зустріч кваліфікації команди провели на полі "трьох левів" і українці поступилися з рахунком 1:2.

Читайте також: Єдина, але така неповторна: найкращий матч України з Англією

Тоді гол у ворота англійців забив колишній головний тренер збірної України Андрій Шевченко.

Джерело: Getty Images

А ось повторний поєдинок відбувся в Дніпрі на Дніпро-Арені, і саме тоді "синьо-жовті" зуміли здобути свою єдину перемогу над англійською національною командою.

Україна – Англія 1:0
10.10.2009 р., відбір на ЧС-2010
Дніпро-Арена, Дніпро (Україна)

Гол: Назаренко, 30

Україна: П'ятов, Ротань, Кучер, Тимощук, Ракицький, Шевченко (к) (Гусєв, 90+2), Гай, Хачеріді, Мілевський, Кобін, Назаренко (Ярмоленко, 67).

Це був передостанній матч відбіркового турніру, і Україні було вкрай важливо здобути перемогу, щоб ухопитися за шанс стати другою в своїй групі та потрапити до стикових матчів.

Уже на 14 хвилині зустрічі "синьо-жовті" могли вийти вперед, але Андрій Шевченко не зумів реалізувати пенальті. Проте вже на 30-й хвилині Сергій Назаренко все ж таки вразив ворота суперника і тим самим здобув для України перемогу.

Джерело: Getty Images

До речі, ту зустріч англійці провели у меншості - голкіпер Роберт Грін отримав пряму червону картку на 12-й хвилині, і тренеру англійців довелося зняти польового гравця, щоб випустити іншого воротаря.

Зазначимо, що в підсумку Україна тоді пробилася в стикові матчі, де поступилася Греції та не потрапила на Мундіаль.

Дві зустрічі – дві нічиї

Два поєдинки команди провели у рамках відбору на ЧС-2014 – знову доля звела Україну та Англію в одну групу. І обидві зустрічі завершилися внічию, щоправда з різним рахунком.

Англія – Україна 1:1
11.09.2012 р., відбір на ЧС-2014
Вемблі, Лондон (Англія)

Голи: Лемпард, 87 (пен.) – Коноплянка, 38.

Україна: П'ятов, Селін (Шевчук, 74), Хачеріді, Тимощук (к), Гармаш, Зозуля (Девіч, 89), Гусєв, Коноплянка, Ярмоленко, Ротань (Назаренко, 90+2), Ракицький.

"Синьо-жовті" були дуже близькі до того, щоб виграти цей матч - гол Євгена Коноплянки наприкінці першого тайму довгий час залишався єдиним, але під кінець зустрічі арбітр призначив пенальті у ворота П'ятова, і Лемпард його реалізував.

Через хвилину після цього другу жовту отримає Стівен Джеррард, залишивши "трьох левів" догравати у меншості, але це не допомогло українцям дотиснути суперника та виграти зустріч.

Джерело: Getty Images

Україна – Англія 0:0
10.09.2013 р., відбір на ЧС-2014
НСК Олімпійський, Київ (Україна)

Україна: П'ятов, Хачеріді, Кучер (к), Степаненко, Ярмоленко (Хомченовський, 90+3), Зозуля (Селезньов, 90), Гусєв (Безус, 67), Коноплянка, Шевчук, Федецький, Едмар.

Ця зустріч не потішила глядачів голами, а у двох наступних турах кваліфікації і Україна, і Англія здобули перемоги. У підсумку тоді Англія, як і у відборі на ЧС-2010, посіла перше місце у групі, а Україна – друге, відставши лише на один бал.

Потім українці знову грали в стикових матчах, де їм у суперники дісталася збірна Франції. Наша команда виграла першу зустріч із рахунком 2:0, але другий поєдинок програла (0:3), знову не потрапивши у фінальну частину Мундіалю.

Джерело: Getty Images

Читайте також: Спустили з небес на землю: Найгірший матч України з Англією

Остання зустріч – абсолютний розгром

Остання наразі зустріч збірних України та Англії відбулася в рамках чвертьфіналу Євро-2020 та завершилася беззаперечним розгромом "синьо-жовтих".

Україна - Англія 0:4
03.07.2021 р., Євро-2020, 1/4 фіналу
Стадіо Олімпіко, Рим (Італія)

Голи: Кейн, 4, 50, Магвайр, 46, Гендерсон, 63

Україна: Бущан, Караваєв, Забарний, Кривцов (Циганков, 36), Матвієнко, Миколенко, Зінченко, Сидорчук (Макаренко, 64), Шапаренко, Ярмоленко, Яремчук.

Команда Андрія Шевченка підходила до матчу з англійцями у гарному настрої. Після важкого виходу з групи була надемоційна перемога над шведами з голом Артема Довбика на 120-й хвилині. Підопічні Гарета Саутгейта у своєму поєдинку 1/8 фіналу розібралися з Німеччиною (2:0), але зуміли зробити це в основний час гри.

Утім, у протистоянні з Англією, яке проходило у Римі на Стадіо Олімпіко, уся ейфорія вивітрилася миттєво, а завищені очікування обернулися повним розчаруванням. Українці пропустили від Гаррі Кейна вже на четвертій хвилині, але до перерви не дозволили суперникові збільшити перевагу.

Джерело: Getty Images

Проте вже в дебюті другої половини гри "три леви" знову забили швидкий гол. Гаррі Магвайр засмутив Георгія Бущана після подачі зі штрафного, чим, схоже, надломив "синьо-жовтих", які посипалися й практично одразу пропустили третій. Переможець матчу був зрозумілий, а Джордан Гендерсон згодом лише остаточно добив опонентів.

Усі матчі між збірними України та Англії

  • Англія – Україна – 2:0 (товариський матч, 31.05.2000 р.)
  • Англія – Україна – 3:0 (товариський матч, 18.08.2004 р.)
  • Англія – Україна – 2:1 (відбір на ЧС-2010, 01.04.2009 р.)
  • Україна – Англія – 1:0 (відбір на ЧС-2010, 10.10.2009 р.)
  • Англія – Україна – 1:0 (Євро-2012, груповий етап, 19.06.2012 р.)
  • Англія – Україна – 1:1 (відбір на ЧС-2014, 11.09.2012 р.)
  • Україна – Англія – 0:0 (відбір на ЧС-2014, 10.09.2013 р.)
  • Україна – Англія – 0:4 (Євро-2020, 1/4 фіналу, 03.07.2021 р.)

Підсумок

Статистика очних зустрічей з англійцями не надихає – лише одна перемога. Окрім того, англійці часто ставали на шляху України на великих турнірах – двічі у групі з цією збірною наша команда не зуміла пробитися на ЧС, а на Євро-2012 Україна програла Англії на груповій стадії, і, зрештою, не вийшла у плей-офф турніру.

До речі, саме на Євро-2012 стався неприємний інцидент – Девіч забив у ворота англійців, але арбітр зустрічі Віктор Кашшаї скасував той м'яч. Помилку потім визнали і в УЄФА, і сам арбітр, але рахунок матчу залишився незмінним, як і виліт команди з турніру.

Останнє ж протистояння взагалі обернулося для української національної команди повним розгромом від майбутнього фіналіста Євро-2020.

У будь-якому разі, невтішна історія минулих зустрічей не означає, що у відбіркових матчах чемпіонату Європи-2024 проти англійців збірна України не матиме шансів. Усе можливо, головне реалізовувати свої моменти і не припускатися помилок.

На ISPORT можна ознайомитись з прогнозом на матч Англія - Україна.


x
Для зручності користування сайтом використовуються куки. Докладніше...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознайомлений(а) / OK