П'ять головних подій 2023 року: футбол

До вашої уваги список найважливіших подій у поточному футбольному році.
2023 г., 27 грудня, 12:00

Добігає кінця 2023 рік, а значить настав час підбивати його різні підсумки.

Редакція ISPORT підготувала для вас серію матеріалів, у яких розповість про головні події за поточний рік у різних видах спорту.

У цьому матеріалі ми розповімо про все найцікавіше, що за 2023 рік сталося у футболі. 

Історична перемога Манчестер Сіті в Лізі чемпіонів

"Містяни" довго йшли до довгоочікуваного тріумфу, хоча, перші кілька років після приходу шейхів їх навряд чи вважали фаворитом на завоювання головного клубного турніру Європи.

Усе змінилося після того, як до клубу прийшов Пеп Гвардіола. Іспанець хоч і не виграв ЛЧ з Баварією, але, заслужено вважався одним з найкращих, якщо не найкращим тренером у світі, і в пам'яті фанатів все ще були свіжі його неймовірні успіхи в Барселоні.

Однак, незважаючи на неймовірну домінацію на внутрішній арені, у фінальних матчах єврокубків манкуніанці раз по раз перегравали не суперника, а самі себе. 

Усе змінилося з приходом у клуб Ерлінга Голанда. Як виявилося, саме приходу неймовірного бомбардира, який здоровий впродовж практично всього, а якщо пощастить і всього сезону, не вистачало для того, щоб привести цю машину до завоювання Ліги чемпіонів.

Норвежець не забив у фіналі, та й узагалі був у ньому не особливо помітний, але не відзначити його внесок у перемогу впродовж усього турніру не можливо, хоча, звісно, ще більше вражають успіхи Ерлінга в чемпіонаті Англії.

Пеп Гвардіола
Пеп Гвардіола / Джерело: Getty Images

Перехід Мессі в Інтер Маямі

Майбутнє на той момент новоспеченого чемпіона світу було головною темою першого півріччя.

Усі журналісти та футбольні вболівальники гадали, де ж опиниться Лео: Повернення до Барселони, перехід на Батьківщину, варіант із Саудівською Аравією чи, можливо, перепідписання контракту з ПСЖ?

Однак, аргентинець не вибрав жоден із цих варіантів, довівши свою унікальність вкотре.

Після відходу з МЛС Девіда Бекхема ліга задовольнялася поодинокими переходами зірок калібру Давида Вільї, Кака або Андреа Пірло, а в останні кілька років і зовсім лише футболістами рівня Карлоса Вели або Хав'єра Ернандеса. 

Тому, подвійно символічно, що новий виток розвитку чемпіонату запущений переходом одного з найкращих гравців світу в команду Бекхема. На матчі інших команд МЛС навряд-чи стало ходити набагато більше людей, але, прихід Мессі точно вплинув на медійність ліги в цілому. Можете переконатися в цьому на прикладі продажу квитків на матчі Інтер Маямі та підписок Apple TV+

Ну і врешті-решт, коли ще українець пограє в одній команді з багаторазовим володарем Золотого м'яча?

Cергій Кривцов та Лео Мессі
Cергій Кривцов та Лео Мессі / Джерело: Getty Images

Велика еміграція українців у ТОП-чемпіонати

До слова, якщо вже ми заговорили про наших співвітчизників, то цим і продовжимо.  МЛС все ж поки що складно назвати ТОП-чемпіонатом, тому, просимо вибачення у Сергія Кривцова та Євгена Чеберка, але, тут мова піде не про них.

Також ми обійдемо стороною трансфер Сергія Сидорчука до Вестерло та інші переходи українців до ліг середнього рівня, хоча, приклади Кривцова і Сидорчука безумовно заслуговують на повагу і доводять, що ніколи не пізно спробувати щось нове.

"Вікно в Європу" було відкрито для українців не цього року, але саме цього року було покладено початок масової міграції наших талантів в АПЛ, Ла Лігу та інші чемпіонати.

Почати варто безумовно з Михайла Мудрика.  Вінгер Челсі здійснив неймовірний стрибок всього за півроку і став найдорожчим українцем в історії.

Поки що у Михайла не все йде добре на полі та поза ним, але сподіваємося, що безумовно талановитий футболіст впорається з усіма труднощами на його шляху і покаже за що "сині" заплатили 70 млн євро без урахування бонусів.

В АПЛ також перейшов і Ілля Забарний. Перші півроку для центрбека теж видалися невдалими, але, починаючи з цього сезону Ілля застовпив за собою місце в основі "вишень" і цілком імовірно, що в майбутньому піде на підвищення.

Михайло Мудрик і Ілля Забарний
Михайло Мудрик і Ілля Забарний / Джерело: Getty Images
А ось хто точно піде на підвищення, якщо продовжить грати так, як зараз, так це дует із Жирони.

У стан каталонців спершу перейшов Віктор Циганков. Екс-футболіст Динамо одразу став показувати свій найкращий футбол і заслуговує вважатися одним з найкращих зимових трансферів Ла Ліги в минулому сезоні.

Експеримент з українцями Жироні сподобався, тому, вже влітку команду поповнив Артем Довбик. Форвард стартував ще сильніше, ніж його співвітчизник і зараз цілком можливо входить до топ-10, якщо не до топ-5 найкращих гравців Ла Ліги незалежно від позиції.

Також свої сили в топ-чемпіонатах вирішили спробувати Едуард Соболь і Роман Яремчук, які пішли з Брюгге. У них поки що виходить гірше, ніж у попередніх героїв, але хочеться вірити, що чорну смугу вдасться перервати.

Так само хочеться вірити в те, що масова еміграція українців до ТОП-чемпіонатів тільки почалася, і наступного року ми там побачимо Георгія Судакова, Іллю Квасницю, Олександра Піхальонка, Богдана Слюбика, Миколу Шапаренка та інших.

Прихід Реброва до збірної України

Продовжити тему українського футболу варто з головної команди країни, а саме з приходу до неї наставника, на якого так довго тут чекали.

Сергій Станіславович мав ставати головним тренером збірної ще 2021 року, але тоді спритнішим виявився Аль-Айн. Не прийшов він до "жовто-блакитного" колективу і в 2022, але, після звільнення Олександра Петракова це нарешті сталося.

Перші матчі національної команди на чолі з Ребровим, можливо, видалися не надто впевненими, але й там були проблиски надії. У матчі проти Північної Македонії збірна показала, що у неї є характер і вона не буде здаватися після невдалого старту поєдинку.

У вересні ми показали, що здатні в окремо взятих матчах грати на рівних із командами, які очевидно перевершують нас за рівнем гравців, а в жовтні, що можемо впевнено перемагати аутсайдерів і збірні, які перебувають на приблизно одному рівні з нами.

Так, поки що не було перемог над тими самими "командами, які очевидно перевершують нас" (за це, можливо, варто сказати "спасибі" Хуану Мартінесу Мунуері та Хесусу Хілю Мансано), але сподіваємося, що плей-оф не стане для нас проблемою, ми вийдемо на Євро й там доб'ємося успіхів, які будуть варті того, щоб потрапити до аналогічного матеріалу за наступний рік.

Сергій Ребров
Сергій Ребров / Джерело: Getty Images


Перемога Шахтаря над Барселоною

Саме перемогою над суперником, який значно перевершував українську команду ми і завершимо цей топ.

Цей тріумф не стане довгостроковим поштовхом для нашого футболу, але це безумовно велика подія для українського спорту загалом.

"Гірники" обіграли один із найкращих клубів світу, не маючи змоги грати вдома, без суттєвої підтримки своїх фанатів і показали європейському глядачеві, що українці скрізь та в усіх сферах боротимуться до кінця, хоч би скільки шансів у них було мало.

І на окрему згадку заслуговує, звісно ж, те, що головний внесок у цей тріумф внесли українці: вже згаданий Судаков, який провів приголомшливий поєдинок, що, ймовірно, на пару мільйонів підвищив його вартість, і Данило Сікан, який забив єдиний і переможний гол у цьому матчі.

Шахтар
Шахтар / Джерело: Getty Images

Надалі колектив Марино Пушича все ж не зміг пройти в 1/8 фіналу Ліги чемпіонів, поступившись Порту у фінальному матчі групового етапу, однак, справедливо буде сказати, що донецький клуб і так стрибнув вище голови, показавши вкрай гідну гру.

Слідкувати за новинами та отримувати цікавий спортивний контент можна в нашому Telegram-каналі!


x
Для зручності користування сайтом використовуються куки. Докладніше...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознайомлений(а) / OK