П'ять головних подій 2023 року: Кіберспорт

ISPORT згадує усі важливі речі у світі змагань комп'ютерних ігор.
2023 г., 28 грудня, 15:30

В епоху цифрової революції кіберспорт стає невід'ємною частиною культурного та спортивного ландшафту, залучаючи мільйони глядачів та учасників з усього світу. Щороку цей динамічний світ вражає нас новими рекордами, емоціями та несподіваними поворотами подій.

У цій статті ми розглянемо найяскравіші та найзначніші моменти кіберспортивного календаря, які залишили незабутній слід у серцях фанатів та визначили нові стандарти в індустрії.

NaVi позбулися росіян і посадили у запас S1mple

24 лютого 2022 року росія вторглася в Україну, що призвело до гуманітарної кризи та міжнародної ізоляції агресора. Війна також вплинула на кіберспорт, і багато організацій, включаючи NaVi, вжили заходів, щоб дистанціюватися від РФ.

Хоч далеко не відразу, але все ж склад клубу з CS:GO покинули всі росіяни - влітку пішли electronic та Perfecto. 

Трохи пізніше NaVi оголосили, що переводять у запас свого лідера Олександра s1mple Костилєва. Причина такого рішення невідома, але основні версії – вигоряння гравця та труднощі з адаптацією до нової CS2.

Наразі NaVi сформували новий склад, де замість росіян підписали європейців. Команда також намагається знайти спосіб повернути Костилєва до команди, проте свою долю Олександр вирішуватиме сам.

Monte - нова сила в українському кіберспорті

Monte – це українська команда, заснована у 2022 році. Вона була заснована у розпал повномасштабної війни в Україні, і її засновники хотіли створити колетив, який представлятиме країну на міжнародній арені.

До складу команди увійшли як перспективні гравці з України, так і декілька іноземців. Після певного часу пошуку ідеального складу, в 2023 році команда посіла 5-е місце на BLAST.tv Paris Major, а також виграла кілька інших турнірів. Наразі Monte посідає 7-е місце у рейтингу HLTV.

Monte є однією з найуспішніших в історії місцевого кіберспорту. Вона довела, що українські гравці можуть успішно конкурувати з найкращими командами світу, використовуючи як кістяк наших співвітчизників.

Вихід довгоочікуваної CS2

CS2 вийшла 27 вересня 2023 року. Гра замінила собою CS:GO у Steam. Вона отримала безліч позитивних і негативних відгуків від критиків і гравців.

Новий шутер працює на движку Source 2 та містить покращені візуальні ефекти та інструменти Workshop, оновлені карти, нову систему рейтингів, динамічні димові гранати та інші оновлення.

Counter Strike 2 стала новим стандартом для шутерів від першої особи. Вона привнесла до жанру безліч нових можливостей та інновацій.

Мізерні призові на The International

Головною подією року у світі Dota 2, як зазвичай, став The International, але цього року виключно в негативному ключі. TI-2023 не просто побив рекорд, а можна сказати буквально пробив дно, зібравши найменші призові в історії турніру. До моменту старту групового етапу не було зібрано і трьох млн доларів.

Valve склали свої півтора мільйони у призовий фонд, а решту суми мали добрати гравці завдяки покупкам баттлпасу. Але цього року канадська компанія вирішила змінити формат, відродивши Компендіум, який абсолютно не сподобався гравцям. Замість величезної кількості внутрішньоігрової косметики та ексклюзивних скінів Valve вирішила долучити гравців до перегляду кіберспорту. Це стало величезною помилкою.

Виявилося, що величезному відсотку аудиторії Dota 2 начхати на TI, а ось на внутрішньоігрову косметику - ні. Тому Компендіум був прийнятий прохолодно, куплений рекордно низьку кількість разів, а тренери команд-учасниць жартували, що навіть коментатори отримали за підсумком більші призові.

Піковий онлайн по League of Legends

Нещодавно пройшов турнір 2023 World Championship з League of Legends у Південній Кореї, де 22 команди розіграли призовий фонд у розмірі 2,225 млн доларів.

Особливістю даного івента полягала в тому, що онлайн-трансляцію переглянули понад 6,4 млн. людей, не включаючи китайських шанувальників. Найбільша кількість глядачів була зареєстрована під час зустрічі між T1 з Кореї та Weibo Gaming із Китаю у фінальному матчі. Сутичка між T1 та Weibo Gaming встановила новий рекорд переглядів у кіберспортивній історії, роблячи Worlds 2023 найпопулярнішим чемпіонатом.

Із загальної кількості глядачів близько 2 млн. прийшли з Кореї, а англомовна аудиторія склала 1,6 млн. Зазначимо, попередній рекорд, встановлений на Free Fire World Series у 2021 році, становив 5,4 млн. онлайн-глядачів.

Слідкувати за новинами та отримувати цікавий спортивний контент можна в нашому Telegram-каналі!

КЛЮЧОВІ СЛОВА: кіберспорт топ-5

x
Для зручності користування сайтом використовуються куки. Докладніше...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознайомлений(а) / OK