Канада, Уельс та Нідерланди: всі камбеки на чемпіонат світу

ISPORT розповідає про команди, які пропускали останні чемпіонати світу.
2022 г., 6 июня, 12:00
Официальный мяч ЧМ-2022 / https://www.cgtn.com/
Официальный мяч ЧМ-2022 / https://www.cgtn.com/

Як усім прекрасно відомо, цьогорічний чемпіонат світу з футболу пройде в одній з "найфутбольніших" країн світу - Катарі. Окрім цікавого місця проведення турніру було обрано й незвичайна пора року. Замість традиційного літа та розкладу з червня по липень, мундіаль пройде з 21 листопада по 18 грудня, через що будут призупинені національні чемпіонати.

Це буде вже 22-й чемпиіонат світу, він також вперше пройде на Близькому Сході. Незважаючи на гучний корупційний скандал, пов'язаний з вибором країни-господарки ЧС-2022, ФІФА спростувала дані про можливе перенесення чемпіонату з Катару. Це останній чемпіонат світу з футболу ФІФА з 32 командами.

Збірна Катару може стати третьою збірної в історії, яка вперше стала чемпіоном світу на домашньому мундіалі, який був для команди взагалі першим чемпіонатом світу в її історії (у що віриться з превеликим труднощами). Раніше таких успіхів домагалися лише збірні-господарки перших двох чемпіонатів світу — Уругваю й Італії.

До цього мундіалю кваліфікувалися вже 30 з 32 команд. В основному до групового етапу пробилися ті команди, що приймають участь у цьому турнірі майже кожного разу - таких команд аж 21 з 30.

Майже третина з кваліфікованих команд або пропустила минулий чемпіонат світу, або ж їх не було на турнірі ще довше, тому ми пропонуємо ВВам ознайомитися з тими, хто врешті-решт повернулися на головний міжнародний футбольній турнір усього світу.

Команди, що пропустили минулий ЧС

Нідерланди. Саме "помаранчеві" відкривають наш топ "Блудних синів". В останнє нідерландці були на турнірі в 2014 році, коли команда Луї Ван Гала дійшла до півфіналу, де лише в серії післяматчевих пенальті вона поступилась Аргентині. У матчі за третє місце були розгромлені бразильці, які ще не відійшли від німецьких знущань 1:7.

Загалом збірна Нідерланді брала участь у 10 мундіалях, а її найкращим результатом було срібло на трьох турнірах: у 1974, 1978 та 2010 роках.

Еквадор. Еквадорці одні з тих, хто повертається на мундіаль. Уперше збірна Еквадору потрапила на чемпіонат світу лише в 2002 році і з того моменту побувала ще на двох турнірах: у 2006 вони вийшли до 1/8 фіналу, що є їхнім найкращим результатом, а у 2014 році вони не вийшли з групи.

США. Дивно, що ми вже якось звикли до американців на ЧС, проте минулого разу їх там не було. Збірна США приймала участь у 10 з 21 турніру: вперше це сталось у 1930 році і тоді команда одразу зайняла третє місце. Це і залишається їхнім найкращим результатом.

Гана. Ця країна, як і Еквадор, не є найчастішим гостем мундіалю, проте із нею в нас залишається пам'ять про один з найскандальніших та трагічних моментів турніру. 

У 2010 році вони грали з Уругваєм, і саме тоді Луїс Суарес вибив м'яч руками на лінії воріт. Нападника було вилучено, проте Асамоа Г'ян не зумів реалізувати пенальті. Уругвай пішов до півфіналу. Цей результат є найкращим у історії Гани. Перша участь на ЧС датована 2006 роком.

Камерун. Збірна Камеруну є однією з найдосвідченіших африканських команд турніру. Перша поява камерунців на чемпіонаті світу відбулась у 1982 році, тоді команда не змогла здолати груповий етап. Найкращим результатом є ЧС-1990, коли камерунці дійшли до чвертьфіналу.

Команди, яких не було вже давно

Час переходити до команд, які ще не гарантували собі місце на груповому етапі чемпіонату світу 2022 року.

Нова Зеландія. Новозеландці були на турнірі всього двічі: у 1982 та 2010. Першого разу вони всі три гри програли, а наступного - зіграли внічию. Чи треба розраховувати на таку тенденцію, що вони виграють три гри, якщо зможуть пройти Коста-Ріку?

ОАЕ. У арабів ситуація ще гірша. Якщо Новій Зеландії потрібно пройти лише одну команду, то ОАЕ має на своєму шляху два етапи: у півфіналі плей-оф АФК–КОНМЕБОЛ їм протистоятиме міцна збірна Австралії, а у фіналі на переможця цієї пари вже чекає Перу.

Цікаво, що ОАЕ були на чемпіонаті світу всього один раз. Це відбулося на турнірі 1990 року. Тоді араби не змогли здолати бар'єр групового етапу.

Повернення Канади

Найгучніше повернення на чемпіонат світу по праву належить збірній Канади. Єдиного разу вона грала на ЧС у 1986 року. Тоді команда потрапила до однієї групи з СРСР, Францією та Угорщиною. Три поразки із загальним рахунком 0:5 - це і є підсумок виступу канадців.

У першій грі північноамериканцям протистояла Франція, і варто відзначити, що європейці забили свій єдиний м'яч лише на 79-й хвилині. Це подарувало канадцям надію на подальші позитивні результати, проте два матчі з однаковим рахунком 0:2 поставили хрест на усі їхні надії (обидва голи за СРСР забили динамівці Олег Блохін та Олександр Заваров).

Команди з країни кленового сиропу не було на мундіалі цілих 36 років. Зазвичай Канада асоціюється в нас із хокеєм, проте в останні кілька років у канадців підросло таке покоління футболістів (Альфонсо Девіс не дасть збрехати), яке змогло повернути країну на турнір.

Цікаво, що теперішній головний тренер збірної Канади Джон Хердман до свого призначення у 2018 році тренував лише жіночі збірні. Його перехід до чоловічої команди визвав деякого скепсісу з боку футбольної громадськості. Проте, як показав час, це рішення було макимально вірним.

Уельс

На превеликий жаль для усіх нас, саме збірна Уельсу поїде до Катару, де в одній групі з Англією, США та Іраном виступить на чемпіонаті світу. Команда Роберта Пейджа здолала збірну України у фіналі плей-офф, який став для нас найреальнішим прокляттям.

Валійців на мундіалі не було з 1958 року, тим самим вони встановили рекорд по найбільшій різниці між своєю першою та другою появами на турнірі - довгих 64 роки.

Цією перемогою збірна Уельсу також трохи продовжила кар'єру своєї головної зірки Гарета Бейла. Екс-гравець мадридського Реалу після матчу пожартував, відповідаючи на питання журналістів, чи продовжиться його кар'єра.

"Ще трішки, так", - відповів 5-разовий переможець Ліги чемпіонів.

А нам залишається лише сподіватися та вірити, що наша національна збірна проб'ється до наступного чемпіонату світу. Страшно уявити, проте це буде двадцята річниця того, коли ми востаннє (та вперше) були на мундіалі. Гарна дата, щоб перервати цю серію невдач.


x
Для удобства пользования сайтом используются Cookies. Подробнее...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознакомлен(а) / OK