Особливий купол, велика кількість глядачів та арена для шоу: де відбудиться реванш Усик – Джошуа

ISPORT.ua розповідає про місце, в якому визначиться найкращий в другому бою боксерів.
2022 г., 8 августа, 12:00
Олександр Усик та Ентоні Джошуа / Latest UK News
Олександр Усик та Ентоні Джошуа / Latest UK News

У вересні 2021 року відбулась історична подія в історії боксу – Олександр Усик, який піднявся з півважкого дивізіону, здобув перемогу над Ентоні Джошуа, відібравши у нього титули чемпіони світу за версіями WBA, WBO и IBF у надважкій вазі.

Британський боксер усвідомлював такий розвиток подій, а тому в контракт до першого бою додав пункт про обов’язковий реванш з українцем. Одразу після першого поєдинку – Джошуа активував дану опцію.

Реванш Усик – Джошуа міг відбутися ще весною цього року, однак Олександр на початку повномасштабної війни з Росією вступив до територіальної оборони Києва, ставши на захист країни. Після декількох тижнів, українець погодився на другий бій з Ентоні.

Сторони провели тривалі та активні переговори, підсумком яких стала домовленість про проведення реваншу в Саудівській Аравії 20 серпня.

ISPORT.ua розповідає про арену Super Dome, яка розташована в місті Джидда. Саме тут боксери визначать переможця другого бою.

Варіанти для реваншу

Україна

Як прийнято, переможець першого бою має пріоритетне право вибору на місці проведення реваншу. Усик, як справжній патріот, одразу після перемоги – на прес-конференції – заявив, що прагне провести другий поєдинок з Джошуа в Україні – на арені ОСК Олімпійський в Києві.

Однак, коли емоції вже відійшли на другий план, бажання відійшло в сторону. Справа в тому, що команда Олександра розуміла ще тоді, що провести бій в Києві – дуже складно. Причини: 1) температура (реванш прагнули провести у лютому-березні); 2) дохід від аудиторія (в Україні не заробиш стільки грошей, як в інших країнах); 3) І остаточне – повномасштабна війна з Росією – тоді все плани рухнули.

Сам Усик ще до війни усвідомлював, що провести поєдинок в Україні дуже і дуже складно.

Імовірність реваншу у Києві просто банальна – гроші. Люди, які організовують це, чисто вважають свій прибуток. Це бізнесмени, вони у цьому працюють. Це менеджери, це адвокати – це все для них бізнес. Звичайно, вони це все вважають.

Беремо Олімпійський, Київ, беремо Уемблі або якийсь інший стадіон місткістю, наприклад, 70 тисяч. Звичайно, виберуть Лондон, бо публіка більш платоспроможна. Люди більше заплатять фунтами, аніж гривнями.

Велика Британія

Джошуа з командою, в свою чергу, прагнули знову організувати поєдинок в рідній країні для британця, а тому ще з початку розглядали можливість бою в Лондоні на Уемблі або Тоттенгем-арені.

Промоутер британця Едді Гірн був наполегливим, хоч і розглядав інші варіанти під час перемовин з командою українського боксеру.

Останній бій на стадіоні Тоттенхема був приголомшливою подією. Я хотів би знову провести бій на Уемблі або Тоттенгемі. Звичайно, ми обов'язково поговоримо з Красюком і про Україну, і Близький Схід. Але ми будемо агресивними у цьому бою.

Саудівська Аравія

Не дивлячись на бажання спортсменів, виграли гроші. Країни Близького Сходу, які вже мають досвід проведення топових та титульних боїв, перевершують всіх конкурентів в плані фінансових можливостей, а тому майже одразу цей варіант був пріоритетним.

Промоутер британського боксеру Едді Гірн заявив, що вибір місця був за Усиком, який прагнув заробити більше грошей за реванш, в якому спортсмені поділять призові – 50 на 50.

Поділ призового фонду буде у співвідношенні 50/50. Тож у нас просто не було іншого вибору. Ми б із задоволенням провели реванш у Лондоні та забезпечили б Джошуа перевагою у вигляді підтримки співвітчизників. Але знаєте що? Усик та його команда не готові битися" у Лондоні, якщо десь в іншому місці їм пропонують у 4-5 разів більше грошей.

Хочеться додати, що Усик віддасть частину грошей у підтримку армії. Про це повідомив колишній чемпіон світу в суперважкій категорії, а нині мер Києва, Віталій Кличко.

Я тримаю кулаки за Сашка Усика. Він повинен виїхати та відстояти бій. Олександр сказав, що велика кількість грошей віддасть на підтримку армії. Ніхто інший цього зробити не може. Якщо він має таку можливість, я переконаний, що користь від нього як від громадянина України буде набагато більшою.

Тому, враховуючи фінанси та статус реваншу, Усик вибрав бій в Саудівській Аравії. Що стосується привертання уваги, то фанати боксу та просто глядачі точно будуть спостерігати за реваншом. Враховуючи рекламу та офіційні заходи перед другим боєм, які були проведені в країні Близького Сходу та Великій Британії, - нас чекає грандіозний поєдинок.

Арена Jeddah Super Dome

Реванш боксерів відбудиться на арені – Jeddah Super Dome. Дане спорудження було побудовано всередині минулого року. Загальні кількість місць для фанатів складає 35 тисяч. Купол арени сягає 46 метрів у висоту, зовнішній діаметр – 220 м, а загальна площа – 34 636 квадратних метрів.

Особливість Jeddah Super Dome в тому, що вона побила два рекорди в архітектурі:

  • Найбільша купольна арена, яка не відкривається. Раніше рекорд належав Caesars Superdome у Новому Орлеані (США).
  • Найбільший у світі геодезичний купол.

Що стосується інших особливостей, то автостоянка, яка розташована біля стадіону, вміщує в себе 5200 автівок. Якщо подивитися вгору, то кільцева балка стадіону виготовлено з використанням 326 тонн сталі для підтримки її структурних кілець.

Події на Jeddah Super Dome

Арену відкрили 9 червня 2021 року, а тому велику кількість подій на ній не вдалось провести. За цей час стадіон використовувався для місцевих та міжнародних виставок, конференцій та різноманітних заходів країни.

Найпопулярнішою подією на Jeddah Super Dome було проведення WWE Elimination Chamber в березні цього року.

На сьогоднішній день на арені було проведено 23 заходи, де були концерти, автошоу, тощо.

Промоутер британця Гірн заявив, що, крім грошей, арена була вибрана за для популяризації спорту в Саудівській Аравії.

Ми скажемо, що це про гроші. Також ми скажемо, наскільки гарним був захід минулого разу (бій Джошуа та Руїса - прим.). Ви також не бачите деяких речей, які відбуваються з точки зору розвитку спорту в цьому регіоні, але ми також не будемо ухилятися від того факту, що вони боксери світового рівну.

Складно не погодитися з промоутером, бо такого шоу в країні Близького Сходу – ще не було.


Одного разу Джошуа вже бився в Саудівській Аравії – реванш з Енді Руїсом. Тоді бій проходив на арені Diriyah, яка вміщувала 15 тисяч глядачів. Тоді британець переміг, а що буде зараз? Для Усика це буде дебютний поєдинок на Близькому Сході, а тому нас чекає видовище, в якому визначиться найкращий.

Дмитро Данець


x
Для удобства пользования сайтом используются Cookies. Подробнее...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознакомлен(а) / OK