Рома, Барселона та інші: перші переможці всіх єврокубків

ISPORT згадує всі команди, які увійшли в історію європейського футболу.
2022 г., 26 мая, 13:10
Гравці Роми радіють перемозі / Getty Images
Гравці Роми радіють перемозі / Getty Images

Єврокубки – можливо, найцікавіша складова футбольних турнірів. Лігу чемпіонів обожнюють, а перемогти в ній – одне з найпрестижніших досягнень в футболі.

З минулого року існує чотири єврокубкові турніри – Ліга чемпіонів, Ліга Європи, новостворена Ліга конференцій та суперкубок УЄФА.

Та раніше існували інші турніри, де змагались команди з усієї Європи. ISPORT розповість про ті команди, які першими в історії підіймали кожен єврокубковий трофей.

Ліга конференцій

Почнемо з найсвіжішого прикладу. Напередодні італійська Рома стала переможницею першого в історії розіграшу Ліги конференцій, фінал якої відбувся в столиці Албанії – Тирані.

Під керівництвом легендарного Жозе Моурінью римляни подолали весь турнір, починаючи з кваліфікаційного раунду плей-офф.

На своєму шляху "вовки" зустрічалися з Трабзонспором, луганською Зорею, софійським ЦСКА, чотири раз грали з норвезьким Буде/Глімт, англійським Лестером і нідерландськими Вітессом та Феєнордом.

Кубок Ярмарок

Від найновішого переходимо до найстарішого єврокубкового турніру.

Кубок Ярмарок розпочався ще в 1955 році, але перший його розіграш тривав довгих три роки. В турнірі приймали участь збірні команди різних міст Європи – Барселони, Копенгагену, Бірмінгему, Загребу, Лейпцігу, Лондону, Базелю та Франкфурту. А також клуби – швейцарська Лозана-Спорт та італійський Інтер.

Відмовились від участі по ходу турніру збірні Відня та Кельну.

Фінальне протистояння пройшло в два матчі, а зустрілись там Барселона та Лондон. В старті першого матчу за лондонців грали по два представники Арсенала, Челсі та Фулгема, гравець з Брентфорда та відразу чотири футболісти Тоттенгему. Поєдинок завершився з рахунком 2-2.

А ось в матчі відповіді в Лондоні з'явились також представники клубів Орієнт і Вест Гем, а закінчилось все розгромом від Барселони. 6:0! Дублем за каталонців відзначився майбутній володар Золотого м'яча Луїс Суарес.

Кубок європейських чемпіонів

Формально, КЄЧ почався пізніше, ніж Кубок Ярмарок, але перший тріумфатор був визначений ще в 1956 році – до перемоги Барселони.

А ось першою кращою командою Європи став головний суперник каталонців – мадридський Реал.

Формат турніру був таким, що двоматчеві протистояння були на виліт, ніяких групових етапів. "Вершкові" на своєму шляху розгромили швейцарський Серветт (2:0 та 5:0), обмінялись потужними перемогами з белградським Партизаном (4:0 та 0:3), пройшли італійський Мілан (4:2 та 1:2), а в фіналі, в гольовій перестрілці – обіграли Реймс (4:3).

Після цього Реал виграв ще чотири фінали КЄЧ поспіль, встановивши "вічний" рекорд.

Кубок володарів Кубків

В 1960 році стартував перший Кубок володарів Кубків. Проводив його не УЄФА, але пізніше визнав цей розіграш офіційно. Приймали участь в ньому не тільки ті команди, які виграли Кубки своїх країн.

Та й взагалі, команд набралось всього 10, а грали вони за олімпійською системою.

В фінал без особливих проблем пройшли шотландський Рейнджерс та італійська Фіорентина. Вирішальних матчів було два.

Вже в першому, який пройшов в Глазго "фіалки" зробили сильну заявку на підсумкову перемогу, адже виграли з рахунком 2:0. У Флоренції господарі також виграли (2:1) та стали першими чемпіонами КВК.

Кубок Інтертото

Через рік після запровадження Кубка володарів Кубків, в Європі також з'явився ще один турнір. Спонсорувати його взялись букмекери, яким був на руку такий кубок, що проводився влітку.

В ньому приймали участь команди, що не вийшли до основних євротурнірів. В перших шести розіграшах визначався один переможець.

В сезоні-1961/62 Кубок Інтертото розігрували шість команд з ФРН, два представники Польщі та по чотири команди від Австрії, Чехословаччини, НДР, Нідерландів, Швейцарії і Швеції.

По завершенню групового етапу було сформовано чвертьфінальні пари, а в півфіналах нідерландські Аякс і Феєноорд обіграли чехословацькі Слован та Банік.

В Амстердамі Аякс обіграв Феєноорд і став першим володарем цього трофею. А як бачимо, для ротердамського клубу не є новиною програвати в фіналі нового єврокубку.

Кубок УЄФА

На зміну Кубку Ярмарок прийшов новий турнір – Кубок УЄФА. Якщо минулий проводився між командами міст, де проходили великі ярмарки, то тепер нічого спільного з ними він не мав.

В першому ж фіналі Кубку УЄФА в 1971 році зустрілись дві команди з Англії. На своєму шляху Тоттенгем пройшов Мілан, а Вулвергемптон – Ювентус.

Фінал проходив в два матчі. Спочатку зіграли в Вулвергемптоні, де перемогу святкували гості, а потім в Лондоні. "Вовки" мали можливість відігратися за сумою двох матчів, але поєдинок все ж завершився з рахунком 1:1, а тому першими переможцями Кубку УЄФА стали "шпори".

Суперкубок Європи

Після створення Кубку УЄФА, було запущено також і Суперкубок – міні-турнір, в якому прийматиме участь тільки дві команди. Таке право надавалось переможцю Кубка європейських чемпіонів та переможцю Кубка володарів Кубків.

В першому розіграші прийняли участь представники Шотландії (Рейнджерс переміг в КВК) та Нідерландів (Аякс виграв КЄЧ).

Розіграли трофей команди в двох матчах і в обох сильнішими були амстердамці. На виїзді вони перемогли з рахунком 3:1, а вдома здолали супротивника 3:2. В обох зустрічах забивав легендарний Йоган Кройф.

Ліга чемпіонів

В 1992 році Кубок європейських чемпіонів став Лігою чемпіонів і в ньому з'явився груповий етап (хоча в останньому розіграші КЄЧ він також був присутнім).

Україну в цьому турнірі представляла Таврія, але вилетіла вона ще на етапі кваліфікації. В груповому етапі команди визначали тих, хто вийде відразу в фінал.

Переможцями квартетів стали Марсель та Мілан, які і визначили першого тріумфатора ЛЧ в Мюнхені. На Олімпіаштадіоні все вирішив один гол, автором якого став Базіль Болі з французької команди. Так, саме Марсель став переможцем першої в історії Ліги чемпіонів.

Ліга Європи

Останній розіграш Кубку УЄФА виграв донецький Шахтар. Відразу по тому турнір змінив назву та свій формат. Тепер це була Ліга Європи.

Місцем проведення фіналу був обраний Гамбург і місцева команда була близькою до того, щоб вийти до вирішального матчу, але поступилась англійському Фулгему.

Суперником лондонців в фіналі був Атлетико Мадрид. Переможець визначився лише в додатковому таймі, саме тоді Дієго Форлан забив свій другий м'яч в грі і приніс "матрацникам" новий трофей.

Василь Войтюк


x
Для удобства пользования сайтом используются Cookies. Подробнее...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознакомлен(а) / OK