Україна проти Туреччини: ТОП-5 найкращих матчів

ISPORT згадує найкращі матчі між українськими та турецькими командами.
2022 г., 19 июля, 15:00
Андрій Шевченко у матчі проти Туреччини
Андрій Шевченко у матчі проти Туреччини

Київське Динамо у другому раунді кваліфікації Ліги чемпіонів зустрінеться з Фенербахче (Туреччина). Перший поєдинок пройде 20 липня, а другий – 27 липня.

Команди з України не вперше грають проти клубів з Туреччини. Частіше за інших з турецькими командами грали Динамо та Шахтар, також є поєдинки в активі харківського Металісту та Карпат.

Читай также: Історія протистояння Динамо - Фенербахче: лігочемпіонівські розбірки "нульових" і товариська зустріч

Крім того, збірна України декілька разів грала проти національної команди Туреччини.

ISPORT згадує найвдаліші матчі українських команд проти турецьких суперників.

Туреччина – Україна – 0:3
17 листопада 2004 року
Відбір на ЧС-2006

Голи: Гусєв, 9, Шевченко, 17, 90.

Україна: Шовковський – Єзерський, Русол, Федоров, Несмачний - Гусєв, Шелаєв, Гусін, Воробей (Дмитрулін, 74) - Шевченко (Назаренко, 90), Воронін (Рикун, 60).

Збірна України у відборі на чемпіонат світу з футболу-2006 потрапила до групи 2, де її суперниками стали Туреччина, Данія, Греція, Албанія, Грузія та Казахстан.

Перший поєдинок проти збірної Туреччини наша команда провела у Стамбулі 17 листопада 204 року. Вже на дев'ятій хвилині "синьо-жовті" вийшли вперед завдяки Олегу Гусєву.

На 17-й хвилині відзначився Андрій Шевченко, а потім на 90-й хвилині він оформив дубль та встановив фінальний рахунок матчу.

Зазначимо, що Україна зайняла перше місце у своїй групі та вийшла до ЧС-2006. Збірна Туреччини стала другою та не виступала у фінальній частині турніру, хоча на ЧС-2002 команда була бронзовим призером.

Динамо – Фенербахче – 3:1
9 серпня 2006 року
Ліга чемпіонів-2006/07, третій раунд кваліфікації

Голи: Рінкон, 1, 67, Юссуф, 83 – Ауреліо,48.

Динамо: Шовковський – Маркович, Родріго, Саблич, Ель-Каддурі - Юссуф, Корреа - Рінкон, Ребров (Мілевський, 62), Гусєв (Белькевич, 78) - Шацьких.

В далекому 2006 році київське Динамо вже зустрічалося з Фенербахче у кваліфікації, щоправда тоді це було у третьому раунді.

Перший поєдинок команди провели у Києві на стадіоні імені Валерія Лобановського. Вже на старті зустрічі кияни забили швидкий гол – відзначився бразилець Діого Рінкон. Турецький колектив відіграв м'яч на початку другої половини матчу.

Рінкон оформив дубль на 67-й хвилині, а згодом забив Аїла Юссуф. У другому матчі команди зіграли з рахунком 2:2, і Динамо потрапив до груповому раунду турніру, проте пройти далі не зумів.

Металіст – Бешикташ – 4:1
2 жовтня 2008 року
Кубок УЄФА-2008/09, перший раунд

Голи: Жажа Коелью, 16, 70, Девич, 26, Ганцарчик, 75 – Мерт Нобре, 90.

Металіст: Горяїнов – Ганцарчик, Обрадович, Папа Гує, Майдана - Валяєв, Слюсар - Тришович, Девич (Фомін, 87), Едмар - Жажа Коелью (Бабич, 90+3).

Після мінімального програшу у першому матчі (0:1) Металіст впевнено здолав Бешикташ у Харкові. Вже на 16-й хвилині українська команда вийшла вперед завдяки точному удару Коелью, а через 10 хвилин Марко Девич подвоїв перевагу своєї команди.

У другому таймі Коелью забив ще один м'яч, а потім Ганцарчик довів рахунок до розгромного. Бешикташ забив гол престижу наприкінці зустрічі.

У тому сезоні Металіст зумів вийти до 1/8 фіналу турніру, де поступився київському Динамо. А переможцем Кубку УЄФА став інший український клуб – донецький Шахтар.

Динамо – Бешикташ – 4:0
24 лютого 2011 року
Ліга Європи-2010/11, 1/16 фіналу

Голи: Вукоєвич, 3, Ярмоленко 55, Гусєв 64, Шевченко 74.

Динамо: Шовковський – Даніло Сілва, Леандро Алмейда, Вукоєвич, Попов - Гусєв, Єременко, Юссуф, Ярмоленко (Нинкович, 63) - Шевченко (Зозуля, 77), Мілевський (Кравець, 69).

Той розіграш турніру був дуже вдалим для київського клубу – команда пройшла кваліфікацію та груповий етап, а в першому раунді плей-офф знищила турецький колектив. В Стамбулі Динамо виграло з рахунком 4:1, а потім на власному полі здолало суперника з рахунком 4:0.

Огнєн Вукоєвич забив вже на третій хвилині, але наступного голу вболівальникам довелося чекати до 55-ої хвилини – відзначився Андрій Ярмоленко.

Динамо у сезоні-2010/11
Динамо у сезоні-2010/11 / Источник: Getty Images

Через декілька хвилин Олег Гусєв  відзначився точним ударом, а остаточний рахунок встановив Андрій Шевченко на 74-й хвилині.

Відзначимо, що у наступному раунді турніру Динамо здолало Манчестер Сіті (2:0, 0:1), але на стадії 1/4 фіналу вилетіло від Спортингу (1:1, 0:0).

Шахтар – Фенербахче – 3:0
5 серпня 2015 року
Ліга чемпіонів-2015/16, третій раунд кваліфікації

Голи: Гладкий, 25, Срна, 65 (пен.), Алекс Тейшейра, 68.

Шахтар: Пятов – Срна, ордець (Кучер, 83), Ракіцький, Шевчук - Фред, Степаненко - Марлос (Коваленко, 87), Тейшейра, Тайсон - Гладкий (Едуардо, 82).

Для Шахтаря були непрості часи – через окупацію Донецьку у 2014 році команді довелося переїхати до іншого міста. У сезоні-2014/15 "гірники" грали у Львові на Арені Львів, і підтримати команду у третьому раунді кваліфікації Ліги чемпіонів прийшли понад 30 тисяч глядачів.

Мабуть, саме це допомогло Шахтарю отримати впевнену перемогу. Особливо це було важливо після нічиєї у Туреччині (0:0). Олександр Гладкий вивів український клуб вперед на 25-й хвилині.

Шахтар проти Фенербахче
Шахтар проти Фенербахче / Источник: Getty Images

Довгий час "гірники" мінімально вели у рахунку, але Даріо Срна подвоїв перевагу на 65-й хвилині, реалізувавши пенальті. Через три хвилини забив Алекс Тейшейра, встановивши остаточний рахунок зустрічі.

Шахтар у тому сезоні вийшов до групового етапу Ліги чемпіонів, після якого відправився до плей-офф Ліги Європи і вилетів на стадії 1/2 фіналу від іспанської Севільї.

КЛЮЧЕВЫЕ СЛОВА: футбол Украина турция чтиво

x
Для удобства пользования сайтом используются Cookies. Подробнее...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознакомлен(а) / OK