Singapore Major - фінал, який варто було чекати півтора роки

Олексій Алєксєєнко - про довгоочікуваний турнір з Dota 2 і його неймовірний вирішальний матч.
2021 г., 5 апреля, 11:12
IG - чемпионы
IG - чемпионы

Завершився перший і такий довгоочікуваний LAN-турнір в дисципліні Dota 2. "Мажор" в Сінгапурі вийшов на славу, а його фінальне протистояння надовго осяде в пам'яті фанатів гри.

Але почнемо з самого початку, з представлення команд-фіналістів.

Evil Geniuses – легендарна північноамериканська команда в Дота 2, переможець The International 2015 із легендарним Клінтоном "Fear" Люмісом, яка по праву вважається тір-1 стаком, але має жахливе "прокляття" третіх місць на великих івентах. Північноамериканський регіон далеко не найсильніший, в якому нав’язити боротьбу "Злим Геніям" не може ніхто. При всій повазі до Quincy Crew, але всі розуміють, що EG під час онлайн-турнірів чи кваліфікацій грають не максимально серйозно, що і підтвердив керрі команди Артур "Arteezу" Бабаєв. Тому потрапляння EG в плей-офф було закономірним, хоча і не без допомоги удачі та конкурентів.

Arteezy
Arteezy

Invictus Gaming – не менш легендарна китайська команда, яка також вигравала  The International (в 2012 році) і знову починає нарощувати свої сили в найскладнішому регіоні по Дота 2, конкуруючи із найсильнішими командами не тільки Китаю, а й світу. І в цій китайській м’ясорубці вони зайняли 1-ше місце і також потрапили до стадії плей-офф, ставши одними з претендентів на перемогу, на відміну від EG, які вважалися, разом із Fnatic, найзручнішими супротивниками.

Але як показала гра, помилялися всі. Генії просто катком пронеслися по стадії плей-офф, вибивши і самих IG до нижньої сітки. Вони програли тільки одну карту PSG LGD, які на той момент, набрали крейсерську швидкість, пройшовши Wild card, груповий етап, налаштувавши свою гру шляхом проб і помилок.

Потрібно віддати належне і IG, які 2:0 переграли основних фаворитів турніру Team Secret та подарували незабутні емоції в матчі проти своїх співвітчизників PSG LGD у фіналі нижньої сітки, перегравши їх 2:1

Фінал

І ось довгоочікуваний фінал. IG починають із старої, перевіреної  і дуже дієвої комбінації ультимативних здібностей Naga Siren i Disruptor, до яких ще й приєднується Mars зі своєю ареною, викравши при цьому одного із сигнатурних героїв, а саме Naga Siren, у "останньої надії СНД" Артура "Arteezy" Бабаєва.

Первая карта
Первая карта

Але це не завадило тренеру геніїв Bulba відповісти на цю сильну комбінацію героїв, обравши на роль керрі Leshrac, який чудово справився, вони підкріпили цей пік улюбленими героями для Абеда "Abed" Юсопа і Деріла "iceiceice" Коха - Storm Spirit і Beast Master відповідно. І генії  без зайвих проблем взяли першу карту за 31 хвилину та повели в серії 1:0.

Після короткої перерви розпочалися піки героїв на другу карту. Тепер черга грати на сигнатурці, а саме Earth Spirit, перейшла Андреасу "Сr1t-" Нільсену, до якого знову приєднався Storm Spirit від Абеда "Abed" Юсопа і Beast Master Деріла "iceiceice" Коха. На противагу цьому IG обрали на третю позицію Alchemist, який, по задумці, повинен швидко зібрати Aghanim`s Septer вже для сигнатурки мідера команди Void Spirit Чжоу "Emo" І та для героя на першій позиції … Faceless Void для Цзинь "flyfly" Чжіі. Такий вибір став великою несподіванкою для багатьох глядачів, аналітиків і навіть для самих гравців EG, викликавши на їхніх лицях посмішки.

Вторая карта
Вторая карта

Цього разу "злі генії" виграли карту ще швидше, а саме за 28 хвилин, не отримавши взагалі ніякого супротиву ( IG не зробили і 10 фрагів ). Всім відомий фейл від Тітоуна "Sockshka" Мерло, коли він кинув стан замість ворожого героя в кабана від Beast Master, тепер надовго відправиться на другий план, тому що саме на цій карті була витрачена Chronosphere, одна із самих сильних ультимативних здібностей, в тих самих кабанів від Beast Master, поставивши, фактично, крапку на цій карті. Ця поразка поставила команду IG у дуже скрутне становище. Але це був тільки початок епопеї в цьому гранд фіналі.

Переломний момент

Під час піків на третю карту IG взялись за розум. В противагу Storm Spirit, якого знову довірили Абеду "Abed" Юсопу, взяли всім відомий контрпік Nyx Assassin для Ху "kaka" Лянчжи, та на роль кері не дуже популярного в даний момент Sven для Цзинь "flyfly" Чжіі. На це генії відповіли контрпіком Razor для Артура "Arteezy" Бабаєва, який є дуже грізною силою в його руках.

Третья карта
Третья карта

На мою думку, це була найбільш цікава, емоційна і видовищна гра, насичена лютими файтами та камбеками. Взяти тільки вибір артефактів для Razor, а саме, Blink dagger, за допомогою якого Arteezy швидко скорочував дистанцію до Sven та за допомогою Static Link витягував всю шкоду у Sven, позбавляючи останнього головного свого козира – внесення великої кількості "демеджу" ворожим героям за малу кількість ударів.

І EG гнули свою лінію, домінували, знесли центральну лінію у супротивника, але витримка китайських команд та вміння правильно захищатися у складні моменти взяла гору. Для початку було зібрано на Underlord артефакт Lotus orb, який полегшив життя на карті для Sven, дозволвши останньому докупити потрібні артефакти та набрати критичну масу, яка може переломити хід поєдинку. І саме з цього моменту починається саме цікаве. Саме в цей час, коли перемога для EG була настільки близька, коли була змога перервати набридливе "прокляття" третіх місць і першою перемогою на великому турнірі для Артура "Artezy" Бабаєва (адже якраз коли EG виграли The International, Артур Бабаєв був у складі команди Team Secret) і, навіть, коли в голові почала муляти доволі відома фраза "Too easy for ArteezY" все кардинально змінюється.

Все як по сценарію будь якого голлівудського бойовика, коли знесилений головний герой під час затяжної бійки знаходить в собі сили підвестися і здолати чи поганця, чи, як в нашому випадку, злого генія. Sven все менше боїться ворожого Razor, адже Static Link вже стає не таким ефективним, чим і користується кері команди IG Цзинь "flyfly" Чжіі, раз за разом вбиваючи героїв EG.

А найголовніше, лідери команди EG починають робити помилки, такі як вліт Storm Spirit від Abed без Black King Bar на 47 хвилині, потрапляючи на Spiked Carapace від Nyx Assassin, моментальний стан і смерть одного із кор героїв злих геніїв, програна битва і повноцінний камбек від китайського колективу. І вже через 2 хвилини помилку робить інший лідер команди EG Артур Бабаєв: на верхній лінії Razor, відпушуючи її від кріпів за допомогою Plasma Field, також потрапляє на Spiked Carapace від Nyx Assassin, знову моментальний стан, смерть без байбека і втрата двох ліній (верхньої і центральної). На цей момент вже перевага по золоту в 11 тисяч на користь IG і саме китайський колектив вже від кроку до виграшу на карті і з’являється надія на камбек вже в самій серії фіналу.

Більш нічого неочікуваного не сталося, адже довести все до перемоги - тільки діло техніки, що і зробила команда із Піднебесної. Але це не було вишенькою на торті. На 56 хвилині під час фінальної битви між командами на нижній лінії стався доволі неочікуваний момент: команда EG програє бій, Артур "Arteezy" Бабаєв помирає без байбека від ворожого Void Spirit, на якому грав  Чжоу "Emo" І, який через кілька секунд в загальний чат пише "?", що на мою думку, є насмішкою як і в сторону Arteezy, так і в сторону всієї команди EG. До цього часу в офіційних іграх, на відміну від звичайних пабліків, такого раніше не траплялося. А це може бути початком нової історії протистоянь цих команд в Дота 2.

Пауза в кілька хвилин і починаються піки на четверту карту даного протистояння. Не відходячи від виграшної стратегії, команда IG знову обирає  Lion i Phoeniх, а EG знову беруть для Abed Storm Spirit i героя з одним із найнижчих вінрейтів на даному турнірі – Enchantress - на п’яту позицію для Таля "Fly" Айзека.

Четвертая карта
Четвертая карта

Овердрафт, слабка реалізація героїв, хоча Андреас "Сr1t-" Нільсен на своєму Pangolier робив все можливе (взяти тільки його атаку під дією Roll Up в рошпіті на 20 хвилині матчу) та знову помилки від лідерів команди EG, дали змогу китайському колективу зрівняти рахунок в протистоянні. 2:2. І нас очікувала остання карта цього довгоочікуваного і яскравого гранд фіналу.

Камбек - is real?

Ці дві команди заслужено дійшли до фіналу, подарували незабутні емоції, але, нажаль, перемогти може тільки хтось один. Важко уявити моральний стан гравців: одні на неймовірному піднесенні, а інші дуже близькі до тільту. Настав час піків героїв: EG не збирались здаватися і обрали сигнатурних персонажів для своїх гравців – Tusk для Андреаса "Сr1t-" Нільсена, знову для Абеда "Abed" Юсопа береться Storm Spirit, найсильніший на мою думку геймченджер Enigma йде до Деріла "iceiceice" Коха та Lifestealer для Артура "Arteezy" Бабаєва, який робив різні дивовижні речі на цьому герої, такі як ремпейдж на груповому етапі The International 2019, залишившись віч на віч проти п’ятірки гравців Vici Gaming.

Але і IG виставляють не менш бойовий склад: всі ті самі Lion i Phoeniх для Ху "kaka" Лянчжи і Чана "Oli" Чон Кіна відповідно, Void Spirit для Чжоу "Emo" І та Spectre для Цзинь "flyfly" Чжіі.

Пятая карта
Пятая карта
 

Дивлячись на піки героїв, мимовільно затамовується подих, адже вже уявляєш ці битви із Black Hole від Enigma, вриви мідерів команд на Storm Spirit i Void Spirit і всім добре відоме протистояння між Lifestealer та Spectre. Карта, навіть, почалася з чергової витівки від Чжоу "Emo" І: в груповий чат він пише наступну фразу " lets see who is real evil genius", що повинно було дати додаткову мотивацію для EG. Але…

Але не сталося як гадалося. Чи EG не справилися з нервами, чи не змогли відновити моральний дух, чи знову "прокляття" взяло верх, але вони явно "посипалися" і почали робити неприпустимі для такого рівня гравців помилки: взяти тільки застосування Black Hole із величезним потенціалом і довгим кд на здібність, який двічі давався в Supernova та вже посмертно в Lion, не наносячи ніякого імпакту в гру. 23:37….EG пишуть "gg" і IG заробляють 500 DPC – пунктів, 200 тис. доларів та вперше в своїй історії виграють турнір серії Major.

Неймовірний камбек від китайського колективу на першому за 1,5 роки LAN-турніру ще не скоро забудеться і IG заслужено беруть перше місце. Також потрібно відмітити і неймовірну гру північноамериканського колективу, яка доказала, що регіон Північна Америка ой як зарано скидувати з рахунків в боротьбі за трофеї.

Ну і дійсно жаль Артура "Arteezy" Бабаєва, який не зміг зруйнувати "прокляття" і лишається тільки побажати йому терпіння, тому що для такого класного і харизматичного гравця тір-1 рівня, це дійсно дуже боляче, завжди зупинятися за крок до довгоочікуваної перемоги. Можливо існує якийсь план, коли ця чорна полоса зміниться на білу і він, разом з колективом EG, піднімуть над своїми головами легендарний Aegis. Але це вже інша історія, яка може нам подарувати через витівки Emo нове принципове дербі EG – IG, які не поступатимуться принциповістю Na`Vi – Alliance, EG – OG, Secret – Nigma. Хто знає?


x
Для удобства пользования сайтом используются Cookies. Подробнее...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознакомлен(а) / OK