Величний Реал, трансформація Інтера та Арсенал Артети - найкращі клуби сезону

ISPORT.ua підводить підсумки футбольного сезону, виділивши найкращі клуби.
2022 г., 10 мая, 16:00
Арсенал та Реал / коллаж В.Войтюк  / Getty Images
Арсенал та Реал / коллаж В.Войтюк / Getty Images

Європейський футбольний сезон-2021/22 підходить до свого завершення. Футбольні клуби, гравці, тренери подарували нам видовище, яке назавжди увійде до історії спорту.

Вболівальники стали очевидцями провалів та успішних проєктів, гарної та поганої гри.

Не дивлячись на те, що футбольний сезон у Європі ще не закінчившись, ISPORT.ua підводить підсумки, виділяючи кращі клуби спортивного року.

В п’ятірку найкращих можна було би включити Бетіс, який виграв Кубок Іспанії вперше за 17 років, Манчестер Сіті на чолі з Хосепом Гвардіолою, Рейнджерс, який зробив шлях із низин шотландського футболу до фіналу еврокубка, український Дніпро-1, який був одним із найкращих в УПЛ, поки не прийшла війна, Салернітана, яка у фантастичний спосіб може врятуватися в Серії А та Вільярреал, який зупинився за крок від фіналу Ліги чемпіонів, але є ті, хто був кращим.

Вашій увазі - ТОП-5 найкращих команд сезону.

Арсенал Лондон

Мікель Артета очолив лондонський клуб взимку 2019 року, підписавши контракт на 3,5 роки. У сезоні-2019/20 іспанський спеціаліст мало, що зумів зробити, тому його потрібно було оцінювати вже на наступний сезон, який вийшов провальним.

"Каноніри" під керівництвом Артети були жахливими, зайняли восьму позицію в чемпіонаті, а це означало, що вперше за 25 років клуб не зумів кваліфікуватися до єврокубків. Тим не менше, іспанець зміг залишитися біля керма команди, а сезон-2021/22 став для нього визначальним.

Перед початком кампанії Арсенал провів масову закупку гравців, витративши понад 160 мільйонів на нових футболістів, прізвища яких не вражали. Найголовніша зірка – Мартін Едегор, за якого заплатити 35 млн євро, а ось найдорожча покупка – Бен Вайт із Брайтона за 58,5 млн євро.

Старт сезону був вкрай невдалим – 3 матчі та 3 поразки. Вже тоді з’явились чутки про відставку Артети. Але спеціаліст продовжував працювати, отримавши довіру від клубу. За наступні матчі іспанець наладив гру, за рахунок якої Арсенал не програвав аж до кінця листопада. Артеті вдалося вживити в команду новачків, які мають позитивний вплив на неї.

Крім цього, клуб позбавився віл баласту: Вілліан, Лукас Торейра, Калум Чемберс, П'єр-Емерік Обамеянг, Сеад Колашинаць, Давід Луїс, Маттео Гендузі, Ектор Бельєрін – покинули клуб. Це дало змогу Артеті встановити авторитет в клубі, що означав довірливі стосунки із гравцями.

Зараз Арсенал бореться за попадання до четвірки найкращих, що дасть змогу лондонцям повернутися до Ліги чемпіонів, де вони не виступали з сезону-2016/17. Дивлячись на таблицю - шанси "канонірів" потрапити до головного клубного турніру величезні.

Однозначно, команда Артети стала однією із найкращих, якій вдалося трансформуватися походу сезону, показати вміння перемагати та характер, що дозволило їй повернутися до вершини англійського футболу.

Інтер

Міланський клуб став чемпіоном Італії в минулому сезоні під керівництвом Антоніо Конте. Спеціаліст побудував команду, яка змогла заявити про себе на весь світ, тому нинішній сезон мав стати багатообіцяючим. Але з’явились фінансові проблеми, які мали би поставили майбутнє клубу під питання.

В першу чергу, команду покинув головний тренер, який не хотів прощатися із футболістами, а навпаки тільки зробити трансфери, які підсилять команду. На його місце прийшов Сімоне Індзагі, який тренував Лаціо.

В другу чергу, Інтер продав футболістів на 200 мільйонів євро: Ромелу Лукаку, Ашраф Хакімі, Маттео Політано, Антоніо Кандрева. Були ті, хто пішов безкоштовно: Крістіан Еріксен, Ешлі Янг, Валентіно Лазаро, Жоао Маріо, Раджа Наінгголан та багато хто ще.

На їх заміну Інтер витратив лише 40 мільйонів, а цими гравцями стали: Едін Джеко, Хакан Чалханоглу, Маттео Дарміан, Хоакін Корреа, Дензель Дюмфрис та Робін Гозенс.

Дивлячись на кардинальні зміни в клубі, мало хто міг повірити, що міланський клуб буде претендувати на два трофеї: перемога в Кубку Італії та чемпіонаті країни. Якби не втрата очок в передостанньому матчі, то саме Інтер був лідером, випереджаючи Мілан.

Міцній та вольовій команді Індзагі, яку він побудував за короткий термін, - респект за сезон. Інтеру вдалося пережити літні втрати, не втративши гру та шанси на перемоги в змаганнях.

Ліверпуль

Футбольний світ прекрасно знає команду Ліверпуля, яку тренує Юрген Клопп. Він же не перший рік у клубі, але все одно продовжує вражати своїми змінами та досягненнями.

"Мерсисайдці" в цьому сезоні мають можливість завоювати квадрупл – перемога в Лізі чемпіонів, чемпіонаті Англії та двох національних кубках. Якщо ж в Кубку англійської ліги вони перемогли в Челсі у фіналі, то в інших змаганнях все попереду.

Команда Клопа зіграє у фіналі Кубка Англії з Челсі (14 травня), у фіналі Ліги чемпіонів команда поміряється силами з Реалом (28 травня), а ось в чемпіонаті Англії найважча ситуація, бо за три тури до кінця Ліверпуль відстає від лідера Манчестер Сіті на три очки. Тому боротьба в даному турнірі вся попереду, а тому команді Клоппа потрібно сподіватися на диво.

Мало хто з клубів в історії футболу претендував на квадрупл, а ті хто його оформлював – одиниці. Тому Ліверпуль, не дивлячись на результати в цих змаганнях, точно є одним із найкращим в сезоні.

Мілан

Мілан – величний клуб, який вже довгі роки перебуває в кризовому стані. Стефано Піолі крок за кроком будує команду, яка може перетворитися на топ-клуб, повернувшись до еліти світового футболу.

В минулому році наставник вивів команду до Ліги чемпіонів, де він не грав сім років. Там Мілан не зумів проявити себе, зайнявши четверте місце в групі з Ліверпулем, Атлетіко на Порту. Тому критика італійського клубу була величезною.

В чемпіонаті ж клуб виступав чудово. На старті сезону Мілан мав 12-матчеву серію без поразок, що дозволило бути в претендентах на чемпіонство. Після зимової паузи міланський клуб програв лише одного разу – Спеції в січні. Далі знову розпочалась серія без поразок, яка триває 14 поєдинків. На даний момент Мілан лідирує в чемпіонаті Італії, випереджаючи Інтер на два бали за два тури до кінця.

Піолі має можливість повернути трофей до клубу, який в останній раз виграв чемпіонство в сезоні-2010/11. Спеціаліст побудував команду, яка має всі характеристики, щоб носити чемпіонське звання.

Реал Мадрид

Влітку 2021 року мадридський клуб очолив Карло Анчелотті, який повернувся після того, як пішов у 2015. За нинішній сезон італійський спеціаліст зумів зробити чемпіонську команду.

При керівництві Анчелотті Реал повернув чемпіонський трофей, який у минулому сезоні перебував у сусідів – Атлетіко. "Вершкові" за чотири тури до кінця оформили золоті медалі.

Крім того, "королівський клуб" вийшов у фінал Ліги чемпіонів, де не грав із переможного сезону-2017/18. На шляху до вирішального поєдинку Реал вибив ПСЖ, Челсі та Манчестер Сіті.

Звичайно, успіх команди зумовлюється не тільки рішеннями тренера, а і майстерності гравців. Футболісти Реалу показали винятковий сезон, який може увійти в історію клуба, як золотий.

P.S. В список найкращих повинен увійти Трабзанспор, який вперше з 1984 року виграв чемпіонат Туреччини. Клубу вдалося оформити чемпіонство за п’ять турів до кінця. Святкування ж вболівальниками теж може проходити п’ять місяців, бо трофей вони не бачили 38 років.

Дмитро Данець, ISPORT.ua


x
Для удобства пользования сайтом используются Cookies. Подробнее...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознакомлен(а) / OK