Перший "вухастий" Мессі, сльози радості Роналду та інше: що бачив Стад де Франс

ISPORT розповідає про найвизначніші матчі, що проходили на легендарній арені.
2022 г., 28 мая, 09:35
Криштиану Роналду / Getty Images
Криштиану Роналду / Getty Images

Сен-Дені – передмістя столиці Франції Парижу, в якому розташований один з найбільших стадіонів Європи – Стад де Франс.

Ця арена є домашньою для поєдинків національної збірної по футболу та регбі.

Крім того, на цій досить молодій арені (побудована в 90-х роках минулого століття) відбувався ряд важливих в історії спорту поєдинків, про які ми сьогодні і поговоримо.

Фінал чемпіонату світу-1998

Стадіон будували спеціально під чемпіонат світу в 1995 році. Спочатку Франція претендувала на ЧС 1990, але коли його віддали Італії, то й будівництво арени призупинилось.

На мундіалі стадіон прийняв дев'ять поєдинків, а найголовнішим, звичайно, став останній. В фіналі турніру зійшлись господарі з Франції та потужна збірна Бразилії.

На полі були присутні два десятки світових футбольних зірок, а перемогу одержали французи. В той час, коли багато хто очікував насолодитись генієм бразильця Роналдо, він не зміг показати себе у всій красі, а ось геній Зінедіна Зідана побачили всі.

Французький півзахисник в тому матчі відзначився двічі, що й допомогло його збірній отримати перемогу.

Перший фінал Ліги чемпіонів

За два роки після фіналу ЧС на Стад де Франс пройшов і головний матч серед клубних команд. В 2000 році тут зустрілись дві іспанські команди – Реал та Валенсія.

І знову, як і в вирішальному матчі мундіалю, переможець цього поєдинку здолав свого суперника з перевагою в три м'ячі!

В першому таймі забив Мор'єнтес, а після перерви своїми м'ячами довершили справу МакМанаман та Рауль.

Фінал Кубку Конфедерацій-2003

Кубок Конфедерацій - міні-чемпіонат світу, на якому грали переможці своїх континентів. Збірна Франції, яка виграла чемпіонат Європи-2000, приймала цей турнір в 2003-му.

В півфіналі Франція в гольовому матчі обіграла національну команду Туреччини, а у фіналі на Стад деФранс зустрічалась із Камеруном.

В основний час збірні не зуміли вразити ворота один одної, тому гра перейшла у додатковий час. Тоді діяло правило золотого голу – хто забиває у овертаймі, той одразу перемагає. Автором переможного голу  став нападник Франції Тьєррі Анрі.

Французька збірна стала першою командою, яка виграла Кубок конфедерацій двічі. Підопічним Жака Сантіні вдалося відстояти титул, який був виграний у 2001 році.

Другий фінал Ліги чемпіонів

У 2006 році Франція отримала право провести фінал Ліги чемпіонів в Парижі на Стад де Франс. У фінальний поєдинок вийшли Арсенал (Англія) та Барселона (Іспанія).

На старті поєдинку відбулась вже визначальна подія – голкіпер лондонців Йенс Леман отримав червону картку, залишивши команду в меншості. Не дивлячись на це, Арсенал на 37-й хвилині повів у рахунку - Сол Кемпбелл замкнув головою подачу Тьєррі Анрі.

Наставник каталонського клубу Франк Райкард у другому таймі зробив заміни, які визначили хід гри. Генрік Ларссон, Жуліану Беллетті та Андрес Іньєста вийшли на поле.

Найголовнішим героєм став швед, який записав на своє ім’я дві голові передачі. Спочатку він точно віддав на Самюеля Ето'о, а потім – на Беллетті, який і приніс Барселоні трофей Ліги чемпіонів.

Зазначимо, що Ліонель Мессі тоді виграв свою першу Лігу чемпіонів, хоч і не грав у фіналі турніру.

Фінал чемпіонату світу з Регбі

Крім футболу на цій арені також відбуваються матчі з регбі. Стадіон є домашнім для декількох регбійних клубів.

В 2007 році першість світу відбувалась у Франції (а також на двох аренах в Великобританії). Господарі дійшли до півфіналу, де саме на Стад де Франс поступились англійцям.

У вирішальному матчі збірна Англії не змогла здолати Південну Африканську республіку, яка й стала чемпіоном.

Цікаво, що в наступному, 2023 році, чемпіонат світу з регбі також пройде у Франції, а фінал на Стад де Франс.

Фінал чемпіонату Європи-2016

Домашній чемпіонат Європи – мрія кожної збірної, а перемога на цьому турнірі при таких умовах – щось дивовижне. Збірна Франції, будучи фаворитом Євро-2016, зуміла дібратися до фінального поєдинку. У суперниках була національна команда Португалії разом із Кріштіану Роналду.

На старті поєдинку трапилась драма, яка вклалась у фінал, або навіть перевершила. Роналду отримав травму після зіткнення Дімітрі Паєтом. Португалець намагався декілька разів повернутися на поле, але все-таки покинув його на ношах та зі сльозами.

Не дивлячись на втрату, тиск трибун та відповідальність, Португалія продовжила боротися. Франція контролювала гру, давила, створювала моменти, але забити в основний час не змогла.

В овертаймі Португалія була краще: небезпечні удари зі стандартних положень, удар Рафаела Геррейру у поперечку після штрафного, а Франція лише за рахунок контролю намагалась тиснути на суперника.

Героєм зустрічі став нападник португальської збірної Едер, який вийшов на поле по ходу зустрічі. Форвард відтиснув Лорана Косельні та пробив із 20 метрів точно під стійку. Льоріс нічого не зумів зробити, як і Франція в атаці. Тому Роналду та компанія завоювала національний трофей.

Ліверпуль – Реал Мадрид

Ліверпуль та Реал – афіша, яка має в собі все. Обидві команди підійшли до титулу на відстань витягнутої руки.

Кілька років тому команди зустрічались у Києві, де перемогу здобули мадридці. У англійського клуба залишилась образа на іспанців, тому битва буде яскравою.

Читай также: Символічна комбінація: збірна з гравців Реала і Ліверпуля

Нагадаємо Ліверпуль та Реал вже грали в Парижі в рамках фіналу Кубку європейських чемпіонів (до Ліги чемпіонів), але тоді гра проходила на Парк де Пренс. Долю трофея вирішив один гол - Алана Кеннеді, який і приніс Ліверпулю трофей.

Нагадаємо, на ISPORT буде доступна онлайн-трансляція зустрічі, яка розпочнеться о 22:00 за київським часом.


x
Для удобства пользования сайтом используются Cookies. Подробнее...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознакомлен(а) / OK