Продавець килимів та інші сталевари і металурги: тренерський слід з Нідерландів в УПЛ

ISPORT згадує усіх нідерландських фахівців, що працювали в чемпіонаті України.
2022 г., 28 июня, 19:00
Каанен Тон / Getty Images
Каанен Тон / Getty Images

Луганська Зоря оголосила про призначення нового головного тренера команди. Ним став нідерландський фахівець Патрік ван Леувен. Контракт розрахований на три роки.

52-річний тренер уже знайомий українським вболівальникам по роботі у структурі Шахтаря з 2006 по 2013 роки.

ISPORT вирішив згадати усіх співвітчизників нового тренера Зорі, що також очолювали клуби з чемпіонату України.

Віллем Фреш (Металург Д - 2003/04)

У донецькому Металургу розпочалася тренерська чехарда. Спочатку прийшов Олександр Сєвідов, при ньому команда досягла третього місця. Незважаючи на це, на старті нового сезону керівництво вирішило зробити перестановки на тренерському містку, і в клуб у 2003 році прийшов голландський фахівець Віллем Фреш, який до цього працював у голландській Роді.

Цей наставник, незважаючи на відсутність досвіду на серйозному клубному рівні, зумів налагодити Металургу хоч і авантюрну, але симпатичну гру. Крім того слід відзначити, що Фреш за фахом — інженер-будівельник.

Спочатку все складалося в нього непогано, під його керівництвом донеччани навіть зуміли вдома дати бій Пармі у кваліфікації Кубка УЄФА (1:1 та 0:3), але під завісу першої частини сезону невдалий відрізок (нічия та три поразки у чотирьох матчах)  зіграв свою роль. Фреш вирушив на батьківщину з показником 20 очок у 11 матчах, а його місце посів інший нідерландець, а сам Віллем ще трішки попрацював в керівництві клубу.

Після Металургу він взяв відпочинок, а в сезоні-2010/11 тренував аматорський клуб на батьківщині. Минулого року Віллема Фреша не стало. 

Тон Каанен (Металург Д - 2003/04, Сталь А - 2006/07)

Так само як і Фреш, Каанен не мав професійного минулого в ігровій кар'єрі. Більше того, між матчами за різні аматорські команди він продавав килими.

Про роботу цього нідерландського фахівця колишні футболісти Металурга згадують досі, розповідаючи і про зустрічі на дискотеках, і про шикарні збори. Проте другу частину чемпіонату-2003/2004 донеччани під керівництвом Каанена пройшли цілком гідно — сім перемог, п'ять нічиїх та три поразки, посівши четверте місце. Не дивлячись на таку позицію клубу в таблиці, керівництво продовжувати контракт із фахівцем не стало.

Після цього Каанен намагався збудувати кар’єру в Ізраїлі, проте там в нього справи йшли не дуже гарно, поки про нього не згадали в Україні, запросивши до алчевської Сталі. На жаль, цього разу все було не так гладко, як у Металургу: лише п'ять перемог при шести нічиїх та 19 поразках у 30 матчах, а також виліт "сталеварів" у першу лігу.

Ко Адріансе (Металург Д - 2006/07)

Ко Адріансе, який приїхав до Донецька після перемоги з Порту у чемпіонаті Португалії та виходу з АЗ Алкмааром до півфіналу Кубка УЄФА, став другим відомим і титулованим наставником, який ризикнув попрацювати з українським клубом, змінивши біля керма іспанця Анхеля Алонсо.

Донецький етап кар'єри Адріансе до активу собі наврядчи занесе. У першому ж матчі другої частини чемпіонату Металург був розбитий Сталлю Каанена (0:3), а далі був ряд поразок від клубів першої п’ятірки.

Як результат - за чотири тури до фінішу чемпіонату України, відігравши з Металургом 10 матчів, Адріансе подав у відставку.

"Я та мої помічники професійно виконували свою роботу, багато чого змінили, але результату не було. А у спорті результат не просто важливий, він – визначальний. Я ж — тренер, який звик постійно вигравати, але цього разу я не мав достатньо часу, щоб створити справжню команду-машину", — пояснив своє рішення нідерландець.

Нове ван дер Меєр (Сталь К - 2015/16)

У січні 2016 року Ерік ван дер Мер став головним тренером дніпродзержинської Сталі, куди його запросив новий президент клубу Вардан Ісраелян, знайомий із нідерландським фахівцем по спільній роботі в Металургу, де він три роки працював в керівництві.

Важко оцінювати роботу фахівця, бо вже тоді в Сталі йшли чутки про можливе припинення існування клубу. Можливо саме цей аспект вплинув на роботу тренера та гру футболістів, бо за півроку у Сталі клуб під керівництвом Меєра виграв в УПЛ лише три матчі.

Далі у голландського фахівця виникли певні проблеми під час переговорів щодо нового контракту з президентом.

Крім того, були безліч інших питань, у яких думки тренерського штабу та керівництва сильно розходяться, включаючи кадрову політику. Все це стало відправною точкою для припинення співробітництва. 10 серпня того ж року тренер офіційно залишив кам'янський клуб за сімейними обставинами.

Якоб Галл (Сталь К - 2016/17)

У травні 2016 року увійшов до тренерського штабу дніпродзержинської Сталі, підписавши з нею дворічний контракт. Тут він почав працювати під керівництвом свого співвітчизника Еріка ван дер Мера. Після звільнення свого товариша Галлу випала честь очолити команду, що він і зробив 10 серпня 2016 року.

У нідерландця також справи пішли не дуже добре. Під керівництвом Галла Сталь провела 17 матчів в УПЛ, а після першої частини сезону команда посідала 9-е місце у турнірній таблиці, що змусило керівництво піти на крайнощі.

Сталь 11 січня 2017 року оголосила про припинення співпраці з головним тренером команди Якобом Галлом. Сторони розірвали контракт за взаємною згодою.

Сподіваємося, що у нового тренера Зорі Патріка ван Леувена справи підуть краще, ніж у його співвітчизників, тому побажаємо йому разом із луганським клубом вписати себе не лише в історію українського футболе, але також і європейського.

КЛЮЧЕВЫЕ СЛОВА: УПЛ тренеры

x
Для удобства пользования сайтом используются Cookies. Подробнее...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознакомлен(а) / OK