Сльози розпачу, нова історія для Казахстану та українська мрія: підсумки Вімблдону

ISPORT.ua виділяє найгучніші події тенісного турніру.
2022 г., 12 июля, 12:30
Новак Джокович та Олена Рибакіна / wimbledon.com
Новак Джокович та Олена Рибакіна / wimbledon.com

Черговий розіграш Вімблдону підійшов до свого завершення. Турніри отримали своїх переможців, якими стали Новак Джокович та Олена Рибакіна.

На шляху до омріяного трофею спортсмени відчайдушно боролись у кожному матчі, да так, що у деякі отримали травми, а у хтось зійшов з дистанції на початку шляху.

Крім того, українські тенісисти, хоч і не виграли трофеїв, все одно запам’ятались. ISPORT.ua підводить підсумки турніру Великого Шолому.

Повернення турніру

Персона: Серена Вільямс

Вивіска турніру, мабуть, була однією з найкращою – повернення семиразовий переможниці Серени Вільямс. Американка, яка призупинила кар’єру в минулому році одразу після вильоту як раз з Вімблдону, отримала wild card.

40-річня спортсменка отримала в першому колі отримала суперницю з Франції Хармоні Тан. Тенісистки зіграли три сети, підсумком яких стала перемога Тан.

Ажіотаж від повернення Вільямс перевершив гру американки. Тому, можна зробити висновок, що Серені потрібно багато працювати, щоб додати до своєї колекції ще один Великий Шолом (зараз у неї 23 титулів).

Сенсація турніру

Персона: Іга Швентек

Перша ракетка світу вийшла на полювання за ще одним трофеєм – на цей раз Вімблдон. Польська спортсменка вважалась найбільшою фавориткою турніру, а ще до цього додати відносну легку частину сітки - тому перспективи на титул у неї були.

Іга до змагання мала на власному рахунку 35-матчеву серію із перемог, однак продовжити її значно не вийшло. На початку Вімблдона Швентек перемогла Яну Фетт (Хорватія) та Леслі Керкхове (Нідерланди).

В третьому колі польку чекала представниця Франції Алізе Корне. Саме їй вдалось зупинити Швентек на шляху до перемоги, вигравши у неї за два сети. Корне була впевненим аутсайдером, а тому її перемогу ніяк не можна назвати інакше, як сенсаційне. Вже в наступному раунді Алізе завершила виступ на Вімблдоні, програвши Айлі Томлянович (Австралія).

Несподіваність турніру

Персона: Олена Рибакіна

Казахстан лікує, тріумфує та гуляє – Рибакіна пройшла неймовірний шлях на турнірі Великого Шолому, який завершився вольовою перемогою у фіналі над Онс Жабер з Тунісу.

Окрім камбеку у вирішальному поєдинку, 23-річня спортсменка на своєму шляху вибила: Коко Вандевеге (США), Бьянку Андрееску (Канада), Сінвень Жен (Китай), Петру Мартіч (Хорватія), Айлу Томлянович (Австралія) та Сімону Халеп (Румунія). В цих поєдинках Рибакіна не завжди була фавориткою, а тому її успіх ґрунтується на працездатності.

До речі, Олена виграла перший свій титул Великого Шолому та стала наймолодшою спортсменкою з 2011 року, яка завоювала трофей.

Розпач турніру

Персона: Рафаель Надаль

У півфіналі Вімблдону опинились Новак Джокович та Рафаель Надаль. Саме ця пара, у думках фанатів, повинна була розігрувати черговий Великий Шолом.

Іспанець вдало провів старт турніру, впевнено та яскраво перемагавши суперників, а тому претензії на перемогу були змістовними. Але мрії не судилось збутися – Надаль знявся з півфіналу Вімблдону через травму.

Напередодні гри Рафа провів термінову прес-конференцію, на якій повідомив про свій стан. Ще на ранніх стадіях змагань іспанець відчував біль у животі, але перед півфіналом стало точно відомо, що він фізично не може грати через розрив м’яза живота.

"З поваги до себе я не хочу виходити на корт, бо не зможу показати максимум. Проблеми з’явились ще по ходу турніру, але раніше я міг контролювати це. Після останнього поєдинку я зрозумів, що більше так не можу", - заявив Надаль.

Стабільність турніру

Персона: Новак Джокович

Хто знає, як склалася би доля, якби Надаль був у фіналі, де його суперником, в разі перемоги, був би Новак Джокович.

Сербський тенісист, який показував стабільну та впевнену гру протягом всього турніру (лише Яннік Сіннер був близький до перемоги над Новаком, але втратив перевагу в два сети – 3:2), виграв титул. У фіналі Джокович переграв Ніка Кіріоса з Австралії – 3:1.

Ця перемога дозволила сербу виграли свій 21-й Великий Шолом. Крім того, Новак виграв свій сьомий титул Вімблдону.

Розчарування турніру

Персона: Маттео Берреттіні

Амбіційний італієць, який був темною конячкою турніру, - Маттео Берретіні. Спортсмен входив до списку головних претендентів на перемогу, а на це вказував результат минулого розіграшу, коли він у фіналі програв Новаку Джоковичу.

26-річний тенісист підходив до Вімблдону з бажанням перемогти, але йому навіть не вдалось вийти на корт. Справа в тому, що напередодні змагання Берретіні здав позитивний тест на коронавірус. Тому Маттео не отримав нічого іншого, як тотального розчарування.

Українські виступи

Всього в основній сітці Вімблдону взяло участь сім спортсменів з України – один чоловік та шість дівчат. Денис Молчанов виступав лише у парному турнірі, але одразу після першого кола вилетів. Він в парі з Андрієм Голубєвим програв дуету з Іспанії та Австралії – Педро Мартінес та Джон-Патрік Сміт.

Що стосується дівчат, то тут були вдалі та невдалі результати. Даяна Ястремська вилетіла після першого кола, програвши представниці Румунії Ані Богдан.

На стадії другого раунду свою боротьбу завершили: Марта Костюк, яка програла Чжан Шуей з Китаю, та Ангеліна Калініна, яка грала з іншою українкою – Лесею Цуренко. Дівчата показали видовищну гру, в якій Леся зробила камбек та вийшла до наступного кола. Третій раунд – це найкращий результат серед українок в одичному розряді. Цуренко на тій стадії грала з німкенею Джул Німайєр та виявилась слабшою.

В жіночому парному розряді, окрім основних спортсменок, виступали сестри Кіченок. Людмила та Надія показали гарну гру, але до мрії – перемоги в турнірі – трохи не дотягнули. Людмила Кіченок в парі з Оленою Остапенко дійшли до півфіналу в другий раз поспіль, але за крок до фіналу їх зупинили олімпійські чемпіонки – Барбора Крейчікова та Катерина Сінякова (обидві з Чехії). Саме цей дует і виграв парний турнір Вімблдону.

Що стосується Надії Кіченок, то вона в парі з румункою Ралукой Олару зупинились на стадії 1/8 фіналу, програвши фіналісткам – Елізі Мертенс (Бельгія) та Шуай Чжан (Китай).


Вімблдон 2022-го року приніс неймовірні емоції, драму та здивування. Зараз тенісисти мають трохи часу на відпочинок та відновлення, а вже в серпні відбудиться черговий Великий Шолом – Відкритий чемпіонат США (US Open).

Дмитро Данець


x
Для удобства пользования сайтом используются Cookies. Подробнее...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознакомлен(а) / OK